Dietetyka kliniczna

Jest wiedzą z zakresu dietetyki ogólnej oraz dietetyki specjalistycznej, obejmuje szeroki zakres wiedzy w kompleksowym i indywidualnym dostosowaniu diety do potrzeby chorego pacjenta. 

Z każdym rokiem zapotrzebowanie na usługi dietetyczne rośnie. Liczba osób obciążonych chorobami jest coraz większa. Głównymi problemami jest otyłość oraz nadwaga. Integralną częścią procesu leczenia jest odpowiednie postępowanie dietetyczne.

Podstawą do diagnozowania potrzeb osób z dysfunkcjami, jest odpowiednia wiedza w zakresie budowy i funkcjonowania ludzkiego ciała, zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego czy kontroli pobierania pokarmów. Tak by w oparciu o wiedze i swoje doświadczenia dietetyk miał możliwość wdrożyć leczenie żywieniowe.

Postępowanie dietetyczne w kilku krokach

01. Przede wszystkim dietetyk na wstępnych konsultacjach przeprowadza szczegółowy wywiad żywieniowy- ocena stanu odżywienia.

02. Dzięki uzyskanym informacją jest w stanie dopasować odpowiedni program do pacjenta, jego potrzeb i wymagań.

03. Dietetyk kliniczny powinien dostarczyć dla pacjenta zalecenia, które przekaże w przystępny sposób dla pacjenta i dostosowany do potrzeb i danej dysfunkcji zdrowotnej.

04. Wdrożenie przez dietetyka leczenia profilaktycznego.

05. Profilaktyka zdrowotna dzieli się na wczesną i pierwotną. Mają na celu zapobieganie chorobom poprzez kontrolowanie czynników ryzyka.

Praca dietetyka obejmuje zakres leczenia żywieniowego, w ciężkich przypadkach chorób

  • marskość wątroby
  • ostre zapalenie trzustki
  • chorobach układu pokarmowego
  • w chorobach metabolicznych
  • chorobach przewodu pokarmowego
  • schorzeniach dermatologicznych
  • w wybranych chorobach wieku dziecięcego
  • w chorobach nowotworowych
  • w chorobach układu krążenia
  • otyłość
  • nietolerancjach pokarmowych i alergiach
  • chorobach metabolicznych
  • nieswoiste choroby zapalne jelit

Zagadnienia dotyczące żywienia klinicznego

Dietetyka kliniczna zajmuje się szeroko pojętym leczeniem żywieniowym w różnych grupach populacyjnych oraz stanach fizjologicznych. Obejmuje żywienie niemowląt, kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci, młodzieży, osób starszych. W podstawy żywienia klinicznego wchodzi program służący ochronie zdrowia, opracowana dieta może być poddawana modyfikacji przez dietetyka w zależności od stanu klinicznego danego pacjenta. Wdrożenie jej jest istotnym elementem w leczeniu jak i profilaktyce większości chorób.

Dietetyka kliniczna

Skuteczny dietetyk kliniczny w Olsztynie

Integralną częścią procesu leczenia jest odpowiednie żywienie pacjentów. Dietetyka kliniczna obejmuje szeroki zakres wiedzy w kompleksowym i indywidualnym dostosowaniu diety do potrzeby chorego pacjenta. Podstawą do diagnozowania potrzeb osób z dysfunkcjami jest odpowiednia wiedza w zakresie budowy i funkcjonowania ludzkiego ciała, fizjologii oraz psychologii.

Dla kogo?

Kto powinien korzystać z usług dietetyka klinicznego?

Pacjenci z problemami takimi, jak:

  • choroby tarczycy (niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto, subkliniczna niedoczynność tarczycy)
  • choroby metaboliczne (insulinooporność, cukrzyca typu 2
  • nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, stłuszczenie wątroby, nadwaga, otyłość, dna moczanowa)
  • zaburzenia pracy układu pokarmowego (IBS, SIBO, przewlekłe biegunki/ zaparcia, nieprawidłowe pH żołądka, zgaga, refluks, zakażenie h. pylorii)
  • niedobory pokarmowe, anemia
  • nietolerancje pokarmowe i alergie na składniki pożywienia,
  • zaburzenia hormonalne (zespół policystycznych jajników (PCOS), zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zaburzenia miesiączkowania, hirsutyzm (nadmierne owłosienie u kobiet), problemy z zajściem w ciążę)
  • depresja i zaburzenia nastroju, nierównowaga wydzielania neuroprzekaźników
  • zaburzenia rytmu okołodobowego, bezsenność, nierównowaga wydzielania kortyzolu i melatoniny

Konsultacje kliniczno- dietetyczne

  • Konsultacja jest pierwszym etapem, po którym pacjent dowie się, jaki plan zostanie wprowadzony
  • Diagnostyka umożliwiające wprowadzenie dalszych działań opartych na indywidualnej opiece dostosowanej do występującego schorzenia
  • Ocena, planowanie i nadzór strategii żywieniowej w kontekście klinicznym

Sprawdź naszą szeroką ofertę

Oferta

Skontaktuj się z nami już dziś!

Kontakt