fbpx Skip to main content

Powstały liczne diety, których celem było zredukowanie zbędnej masy ciała. W wielu przypadkach wdrażanie ich w życie nie przynosiło żadnych korzyści a wręcz spowodowały utratę zdrowia. Post przerywany to system żywienia, którym posługiwali się nasi przodkowie, niezwykle skuteczny w swoim działaniu. Ewolucja spowodowała, że ludzki organizm został przystosowany do funkcjonowania bez jedzenia przez dłuższy okres czasu. Warto wspomnieć o zapomnianym schemacie żywienia, który zaledwie 30 lat temu był praktykowany w większości domów, polegał na jedzeniu trzech posiłków dziennie, bez zbędnych przekąsek w ciągu dnia. Pozwalało to uniknąć wielu chorób o podłożu sercowo- naczyniowym a także zachować odpowiednią masę ciała.

Czym jest?

Wzorzec żywieniowy opierający się na prostym mechanizmie działania.   Post okresowy, który zakłada okresy jedzenia przeplatając je z okresem objętym całkowitą wstrzemięźliwością od posiłków. Nie należy tego postrzegać w kategorii popularnych diet, powszechnie znanych,  ponieważ nie istnieją wytyczne co do wyboru produktów. Dodatkowo post może obejmować pewne ograniczenia kaloryczności, lecz wcale nie musi. Kluczowy czynnikiem powodującym mniejszą ilość spożywanych kalorii jest czas,  przez, który spożywa się znacznie mniej jedzenia, dzieje się to w sposób naturalny.

Jak działa?

W kierunku metody żywienia prowadzony był cykl badań naukowych.  W kontekście wpływu na zachowanie zdrowia post nie ma sobie równych. Ograniczenie jedzenia prowadzi do pewnych adaptacji metabolicznych.  Między innymi pozwala nam na wyczerpanie zapasów glikogenu w wątrobie i rozkłada kwasy tłuszczowe (trójglicerydy). Od wykorzystania glukozy jako paliwa dla organizmu do ketonów.

Co to oznacza? Jest to zjawisko podobne do wprowadzenie organizmu w stan ketozy, jednak te dwa stany mają odmienny charakter, w przypadku postu przerywanego adaptacje metaboliczne mogą przyczyniać się do zjawiska spalania tkanki tłuszczowej. System postu jest bardzo prosty, można założyć pewne normy czasowe, na przykład 16:8. Oznacza to, że przez 16 godzin wprowadzamy wstrzemięźliwość od jedzenia a w ciągu 8 godzin spożywamy te same posiłki co zwykle (wliczając w to czas przeznaczony na sen).  Ustalenie okien żywieniowych jest kwestią indywidualną, powinno się je dostosowywać do swoich własnych potrzeb i trybu życia.  Popularną metodą postu przerywanego jest 5:2, polega na 5 dniach normalnego jedzenia i 2 dniach ograniczanego w skali tygodnia.   Badania potwierdzają, że zaledwie kilkutygodniowa adaptacja organizmu do postu przerywanego przynosi korzyści w postaci trwałego redukowania tkanki tłuszczowej.

Korzyści

  • Wpływa na zmniejszenie powikłań chorób układu sercowo- naczyniowego.
  • Może zwalczyć cukrzyce- typu II
  • Post nocny trwający 17 godzin obniża glukozę we krwi
  • Znacznie zmniejsza hiperglikemię po posiłkową
  • Pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego
  • Jest to dobrze tolerowany i bezpieczny dla organizmu
  • Zwalcza stany zapalne
  • Działa ochronnie na organizmu regenerując go
  • Usuwa zbędne metabolity gromadzące się w komórkach
  • Chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi
  • Poprawia funkcjonowanie metaboliczne
  • Zmniejsza działanie stresu oksydacyjnego
  • Zwiększa BDNF- niezwykle ważne białko wydzielane przez neurony
  • Niektóre badania pokazują, że może mieć wpływ na realny wpływ na zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych, związane jest to z działaniem antyzapalnym

Metoda może być korzystna dla osób notorycznie rezygnujących ze śniadań, tworząc swoje okno żywieniowe w godzinach 10:00- 18:00 mogą zachować prawidłowy system postu przerywanego.  W początkowym etapie przejścia na IF można odczuwać drażliwość i ograniczoną koncentrację w okresie postu, po około 2-3 tygodniach organizm zaczyna się adaptować do zmian.

Zastosowanie

Post przerywany jest użytecznym narzędziem  stosowanym w dietetyce klinicznej do leczenia cukrzycy typu II. Osoby zmagające się z chorobą mają zaburzoną gospodarkę węglowodanową z tego powodu muszą zwracać szczególną uwagę na cukry w diecie.

Zbyt duża ilość spożywanych węglowodanów może prowadzić do hiperglikemii. W diecie diabetyka węglowodany powinny stanowić około 45 proc. zapotrzebowania kalorycznego. Wyższe podaże wskazane są u pacjentów wykazujących dużo wyższą aktywność fizyczną.  Węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym czyli takie, które po spożyciu nie podnoszą stężenia glukozy we krwi. Aktualnie istnieją leki do zwalczania cukrzycy, jednak te działają tylko na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Wysoki poziom glukozy jest  wyłącznie objawem istniejącej już cukrzycy, podłożem do powstania choroby jest insulinooporność. Warto więc skupić się na leczeniu podstawy a nie wierzchołka problemu. Dowiedz się więcej umawiając się  konsultacje

W jaki sposób post przerywany wpływa na zwalczanie choroby?

Na wstępie warto zaznaczyć, że choroby metaboliczne pojawiają się stopniowo i zwalczanie ich jest długotrwałym procesem. Wewnętrzny zegar biologiczny w określonych porach dnia reaguje na poziom glukozy, lipidów oraz energii. Warto wiedzieć, że poziom wrażliwości komórek beta trzustki jest największy w godzinach wczesno porannych, zaraz po przebudzeniu. Zastosowanie okna żywieniowego np.  między godziną 10-18 pozwoli na  obniżenie stężenia glukozy oraz insuliny na czczo. Dodatkowo przestrzeganie IF może sprzyjać polepszeniu wrażliwości na insulinę, W trakcie stosowania następuje tzw. przeprogramowanie metaboliczne. Polega na zużywaniu glukozy jako swoistego paliwa do spalania kwasów tłuszczowych oraz cząsteczek ketonowych.
Dzięki temu zjawisku tracony jest nadmiar tkanki tłuszczowej.  W procesie redukcji tkanki tłuszczowej post może zwiększać wrażliwość na leptynę, która odpowiada za kontrolowanie apetytu.

Aktualne badania z 2017 roku  potwierdzają, że codzienne IF może być bezpieczną formą dietetyczną umożliwiająca poprawienie wyników, masy ciała oraz stężenia glukozy na czczo dla  pacjentów z cukrzycą typu II.  Dwutygodniowe badanie wykazało, że nocny post trwający około 17 godzin znacznie zmniejszył hiperglikemię po posiłkową.

Podczas poszczenia regeneruje się cały organizm. Występuje naturalny proces autofagii, tzw. „samozjadania”  przez organizm uszkodzonych i dysfunkcyjnych białek. Zwiększona autofagia może uchronić przed występowaniem chorób neurodegeneracyjnych.  Jeśli chcemy jak najlepiej wykorzystać post przerywany w celu  zwalczaniu cukrzycy, bez wątpienia wrażliwość komórek na insulinę powinna znajdować się na poziomie najwyższym. Ważnym czynnikiem, mającym wpływ na realną poprawę zdrowia  jest odpowiedni dobór produktów.

Chcesz dowiedzieć się jak odpowiednio komponować swoje posiłki? Umów się na stacjonarną wizytę do dietetyka  Konsultacje Olsztyn

Podsumowanie

Metoda żywieniowa może okazać się użytecznym narzędziem dla osób ze zdiagnozowaną insulinoopornością. Przestrzeganie IF umożliwi poprawienie parametrów gospodarki węglowodanowej co finalnie zminimalizuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu II. Dodatkowo  post przerywany może korzystnie wpłynąć na wygląd sylwetki, spożywając posiłki w dany sposób organizm jest w stanie zredukować zbędną tkankę tłuszczową.