Idealna alternatywa dla klasycznych pancakes, w sam raz na weekendowe późne śniadanie czy posiłek przed treningowy. Wykonanie ich jest na prawdę ekspresowe, są delikatne i bardzo apetyczne. Pancakes jaglane dzięki dodatku twarogu i banana są wilgotne i przyjemnie słodkie.:)
Składniki na porcję dla jednej osoby:
– dojrzały banan
-jajko
-twaróg półtłusty 100 g
– płatki jaglane 70 g
– masło klarowane do smażenia
Składniki na polewę (krem)
– daktyle suszone 10 sztuk
– masło orzechowe 1 łyżka
Zaczynamy od zalania wrzątkiem płatków jaglanych i daktyli. Odstawiamy je na około 5 minut aby napęczniały. Daktyle posłużą do wykonania polewy/kremu. Kiedy trochę przestygną odlewamy połowę wody z naczynia i dodajmy do nich masło orzechowe i całość blendujemy. Od ilości wody będzie zależna konsystencja polewy.
Przygotowane składniki wrzucamy do miski i blendujemy z ostudzonymi płatkami na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię dodajmy masło klarowane i formujemy małe placki, smażymy je pod przykryciem na złoty kolor.