fbpx Skip to main content

Prawidłowa nazwa tego pysznego, sycącego i bardzo zdrowego dania to Boeuf Stroganow. Potrawa ta pierwotnie wywodzi się  z kuchni rosyjskiej i dosyć często wzbogacana jest o dodatki w pokrojonych ogórków kiszonych, pieczarek i papryki.

Prawdziwy strogonow powinien być przygotowany z polędwicy wołowej. (Jest ona jednak nieco drożdza więc oczywiście można użyć tańszego mięsa wołowego i również będzie bardzo dobre).Mięso wychodzi bardzo delikatne aż rozpływające się w ustach, do tego odpowiednie dodatki i obiad gotowy. Taką potrawę możesz śmiało włączyć w swój plan dietetyczny. 

Strogonow w wersji domowej jest równie pyszny co w wersjach restauracyjnych, przygotowanie go nie jest skomplikowane. Jest to przepis uniwersalny, który możesz modyfikować wedle własnych preferencji. 🙂

przepis na domowy strogonowStrogonow wołowy przepis

Składniki:

  • wołowina 500 g ( może być udziec, ligawa, rostbef)
  • bulion/ rosół 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cebula
  • pieczarki 300g
  • czerwona papryka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Zacznij od pokrojenia mięsa w paseczki, następnie obsyp lekko mąką.

2.Podsmaż na patelni i włóż do gorącego bulionu, gotuj do miękkości w zależności od rodzaju mięsa (30-60min).

3.Podsmaż na patelni cebulkę i dodaj do garnka z mięsem, następnie podsmaż pieczarki oraz paprykę. Wszystko połącz.

4. Dodaj łyżkę koncentratu i gotuj jeszcze około 15min. W razie potrzeby zagęść sos łyżką mąki. Dopraw do smaku, dodaj natkę pietruszki.

5.Danie podawaj kaszą ugotowaną na sypko lub z pieczonymi ziemniaczkami z koperkiem.

Surówka z marchewki: Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, dodaj olej, sól cukier i sok z cytryny.

surówka z marchewki

 

Surówka z białej kapusty: Poszatkuj białą kapustę, wymieszaj ze szczypta soli. Dodaj tarkowaną marchew i koper. Połączy z solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny.