Prawidłowa nazwa tego pysznego, sycącego i bardzo zdrowego dania to Boeuf Stroganow. Potrawa ta pierwotnie wywodzi się z kuchni rosyjskiej i dosyć często wzbogacana jest o dodatki w pokrojonych ogórków kiszonych, pieczarek i papryki.
Prawdziwy strogonow powinien być przygotowany z polędwicy wołowej. (Jest ona jednak nieco drożdza więc oczywiście można użyć tańszego mięsa wołowego i również będzie bardzo dobre).Mięso wychodzi bardzo delikatne aż rozpływające się w ustach, do tego odpowiednie dodatki i obiad gotowy. Taką potrawę możesz śmiało włączyć w swój plan dietetyczny.
Strogonow w wersji domowej jest równie pyszny co w wersjach restauracyjnych, przygotowanie go nie jest skomplikowane. Jest to przepis uniwersalny, który możesz modyfikować wedle własnych preferencji. 🙂
Strogonow wołowy przepis
Składniki:
- wołowina 500 g ( może być udziec, ligawa, rostbef)
- bulion/ rosół 500 ml
- mąka pszenna 2 łyżki
- cebula
- pieczarki 300g
- czerwona papryka
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Zacznij od pokrojenia mięsa w paseczki, następnie obsyp lekko mąką.
2.Podsmaż na patelni i włóż do gorącego bulionu, gotuj do miękkości w zależności od rodzaju mięsa (30-60min).
3.Podsmaż na patelni cebulkę i dodaj do garnka z mięsem, następnie podsmaż pieczarki oraz paprykę. Wszystko połącz.
4. Dodaj łyżkę koncentratu i gotuj jeszcze około 15min. W razie potrzeby zagęść sos łyżką mąki. Dopraw do smaku, dodaj natkę pietruszki.
5.Danie podawaj kaszą ugotowaną na sypko lub z pieczonymi ziemniaczkami z koperkiem.
Surówka z marchewki: Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, dodaj olej, sól cukier i sok z cytryny.
Surówka z białej kapusty: Poszatkuj białą kapustę, wymieszaj ze szczypta soli. Dodaj tarkowaną marchew i koper. Połączy z solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny.