fbpx Skip to main content

Dieta lekkostrawna opiera się na sposobie żywienia, który ma być nieobciążający dla układu pokarmowego. Jest modyfikacją żywienia podst awowego praktykowanego wśród osób zdrowych. Zmiana dotychczasowego jadłospisu ma przede wszystkim przynieść rezultaty w postaci polepszenia pracy układu trawiennego nie obciążając przy tym przewodu pokarmowego.

dieta łatwostrawna zaleceniaDla kogo zaleca się dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna zalecana jest przede wszystkim osobom zmagającym się z problemami trawiennymi, pacjentom w czasie okołooperacyjnym, w okresie rekonwalescencji, pacjentom onkologicznym, osobom starszym. Sprawdzi się także wśród osób cierpiących na niestrawności. Również dla tych, którzy jedzą w pośpiechu, nie zważających co ląduje w ich ustach, a są to często ciężkie potrawy obciążające układ trawienny.

Zadbaj o przewód pokarmowy- dieta lekkostrawna

dieta na niestrawnośćDieta świetnie sprawdzi się wśród osób, które powinny oszczędzać przewód pokarmowy, zmagające się z objawami klinicznymi z uwzględnieniem:

  • IBIS ( zespół jelita drażliwego),
  • choroby układu pokarmowego (wrzody, nadżerki, zapalenie żołądka),
  • choroba refluksowa,
  • nawracające się infekcje chorób żołądka i jelit (np. wrzodowej żołądka i/lub dwunastnicy),
  • nowotworów przewodu pokarmowego,
  • chorób przebiegających z biegunką, wymiotami

Dieta lekkostrawna zasady i zalecenia

Włączając do swojej diety nowe produkty należy postępować ostrożnie i stopniowo, by zapobiec niespodziewanym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego ( ewentualne reakcje organizmu np. zaparcia, wzdęcia).

Stosując się do diety lekkostrawnej należy dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych z pożywienia. Pewne ograniczenia, które należy zastosować w diecie łatwostrawnej obejmują przede wszystkim eliminację potraw ciężkostrawnych smażonych, produktów wędzonych, marynowanych.

Poleca się aby posiłki były przygotowywane metodami jak najmniej inwazyjnymi. Zastosuj pieczenie w folii, pieczenie w naczyniu żaroodpornym. Gotowanie na wodzie lub parzenie.

Czego unikać w diecie lekkostrawnej?

W diecie lekkostrawnej eliminowanie niektórych produktów bądź ich znaczne ograniczenie ma wpływać na poprawę stanu zdrowia.

czego nie jeść na diecie lekkostrawnejPrzede wszystkim należy unikać produktów, które są:

  • ciężkostrawne ( dania smażone na dużej ilości tłuszcze pochodzenia zwierzęcego np. jaja na boczku)
  • wywołują wzdęcia (warzywa kapustne w tym nasiona roślin strączkowych, czosnek, cebula, kapusta)
  • powodują nadmierne wydzielanie soków trawiennych (ostre przyprawy, marynaty, tłuste wędliny, tłuste mięsa, tłuste ryby).
  • zawierające duże ilości błonnika pokarmowego czyli produkty z pełnego ziarna (otręby, płatki owsiane, nasiona, grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie na zakwasie).

Dodatkowo niekorzystne w przypadku diety lekkostrawnej są niektóre napoje, w tym napoje alkoholowe, mocna kawa, ciemna herbata, gazowane, słodkie napoje gazowane, które mogą mogą podrażnić przewód pokarmowy. Niewskazane jest też spożywanie słodyczy w szczególności tych zawierających tłuszcze trans i kakao.

Jakie produkty zalecane podczas diety lekkostrawnej?

produkty na diecie lekkostrawnejTłuszcze w diecie łatwostrawnej

Poleca się stosowanie tłuszczy, które nie wywołują agresywnych reakcji na organizm. W swoją dietę warto włączyć:

  • masło,
  • słodka śmietanka,
  • oleje roślinne podawane na zimno,
  • oleje roślinne ( awokado, orzechy, olej lniany),

Owoce w diecie lekkostrawnej

W swój jadłospis możesz włączyć dojrzałe surowe owoce, najlepiej, żeby były spożywane bez pestek oraz skórki. Doskonale sprawdzą się w formie przecierów oraz soków.

Lista dozwolonych owoców:

  • jabłka,
  • morele,
  • brzoskwinie
  • pomarańcze,

Produkty zbożowe w diecie lekkostrawnej

Decydując się na spożycie produktów zbożowych, które zawierają dużo wartości odżywczej warto wybierać te o średnim stopniu przemiału. Dobrym wyborem będą:

  • drobne kasze,
  • biały ryż,
  • drobne makarony,
  • pieczywo z mąki pszennej,
  • kasza kuskus,

Przyprawy w diecie łatwostrawnej

Zaleca się stosowanie przypraw łagodnych, działających kojąco na układ trawienny. Są to między innymi świeże zioła:

  • kolendra,
  • bazylia,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • lubczyk,
  • koperek,
  • pietruszka,

Warzywa surowe w diecie lekkostrawnej

Przede wszystkim zaleca się spożywanie świeżych warzyw, świetnie sprawdzą się warzywa sezonowe, możecie spożywać praktycznie wszystkie wyłączając warzywa strączkowe. Niektóre z nich wymagają odpowiedniego przygotowania przed zjedzeniem. W przypadku pomidora, warto pozbyć się skórki, która może utrudniać trawienie.

Lista dozwolonych warzyw:

  • marchew
  • buraki
  • szpinak
  • dynia
  • pietruszka

Produkty mleczne w diecie lekkostrawnej

Produkty mleczne to produkty wartościowe, które powinny znaleźć stałe miejsce w diecie łatwostrawnej. Można spożywać:

  • jogurt naturalny
  • maślankę
  • masło
  • kefir
  • chudy twaróg

Stosując dietę lekkostrawną pamiętaj

  1. Ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu w diecie lekkostrawnej. Woda niegazowana to podstawa, możesz również pić rozcieńczone soki z dozwolonych owoców i kompoty.
  2. Posiłki powinny być nie za duże a spożywanie ich odbywać w regularnych odstępach czasowych. Jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs,
  3. Sposób obróbki żywności jest bardzo ważny, wszelkie sposoby parzenia, gotowania i pieczenia żywności są odpowiednie. Warto wiedzieć, że proces gotowanie znacząco obniża zawartość błonnika pokarmowego.
  4. Produkty dozwolone w diecie lekkostrawnej są tolerowane przez większość chorych, jednak można je zamieniać i rozszerzać dostosowując je do indywidualnych potrzeb.
  5. Dieta lekkostrawna to też dieta odchudzająca, ten sposób żywienia może przyczynić się do utraty masy ciała i poprawić samopoczucie.
  6. W diecie lekkostrawnej włączaj produkty, których czas trawienia jest krótszy.

Włącz więcej warzy w swój jadłospis z wykluczeniem produktów zawierających dużej zawartości błonnika pokarmowego.

 

Dieta lekkostrawna – przykładowy jadłospis

dieta lekkostrawna, jadłospis na diecie lekkostrawnejProponujemy przykładowy jadłospis dla diety lekkostrawnej, poleca się go zastosować w przypadku, gdy nie mamy żadnych dodatkowych zaleceń związanych z konkretną chorobą.

  1. Pierwsze śniadanie – chleb graham, masło, jajka na miękko, kawa zbożowa z mlekem lub herbata owocowa
  2. Drugie śniadanie –jogurt naturalny/ serek wiejski ze szczypiorkiem, owoc
  3. Obiad – zupa krem z batatów (bazę powinien stanowić wywar warzywny), halibut pieczony w folii, gotowana młoda fasolka szparagowa, sałatka z gotowaną marchewką.
  4. Podwieczorek – mus brzoskwiniowy z chrupkim pieczywem
  5. Kolacja – puree z dynii, cukinia przecierana z lanymi kluskami orkiszowymi, herbata np. rumianek.

Podsumowanie

Lekkostrawne produkty umożliwią Ci oszczędzić Twój przewód pokarmowy lub konkretny, chory narząd, załagodzą dolegliwości i wpłyną korzystnie na poprawę samopoczucia i stanu zdrowia. W jadłospisie diety lekkostrawnej należy pamiętać o różnorodności produktów, by zawierały składniki odżywcze dla organizmu. Oraz dostosowaniu posiłków do preferencji smakowych.

Zobacz też: