Skip to main content

jak zrobić zupę, rosół, wywar przepis Składniki:

  • mięso z kością 3 rodzaje, np kurczak, kaczka, szponder wołowy,
  • marchewki 3-4 sztuki
  •  pietruszki 2 sztuki
  • seler 1/2
  • seler naciowy 1/2
  • nać pietruszki
  •  pomidor 1,2 sztuki
  • papryka 1 sztuka
  •  por 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek kilka ząbków
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

    Przygotowanie:

    Na zdjęciu jest garnek o pojemności 7 litrów. Zaczynamy od włożenia mięsa do garnka z zimną wodą. Gdy zacznie wrzeć i całość się zagotuje na powierzchni wody pokazują się ścięte drobiny białka pochodzące z mięsa, które należy zebrać przy pomocy sitka. Od tego momentu zmniejszamy grzanie i pozwalamy aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.

    przepis na rosół, dobry wywar na zupę

    Następnie na oddzielnej suchej patelni podsmażamy 2 cebule, kilka ząbków czosnku. Robimy to w celu nadania wywarowi odpowiedniego aromatu i ostrości. Tak podsmażona cebula zdecydowanie podkreśli jego smak i nada złocisty kolor.

    pomysł na obiad, jak zrobić zupęWcześniej oczyszczone warzywa dodajemy do gara wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko zalewamy woda do przykrycia warzyw.
    Wrzucamy przyprawy: łyżka soli, pieprz czarny, 5-7 listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego.

    Czas gotowania:

    Gotuje go minimum 3-4h pod przykryciem. W tym czasie nie mieszamy, nie zaglądamy.  Po ugotowaniu wykładamy warzywa i mięso, całość odcedzamy przez sito i doprawiam do smaku.

    Wskazówki

  • Z resztek mięsa i warzyw,  żeby nie wyrzucać można zrobić np. krokiety lub pierogi.
  • Nadmiar wywaru można  zagotować i zamknąć w słoikach. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. (Mięso i warzywa z rosołu przechowujemy oddzielnie.)
  • Tak przygotowany wywar może stanowić świetną bazę pod zupy lub być potraktowany jak rosół.