Składniki:
- mięso z kością 3 rodzaje, np kurczak, kaczka, szponder wołowy,
- marchewki 3-4 sztuki
- pietruszki 2 sztuki
- seler 1/2
- seler naciowy 1/2
- nać pietruszki
- pomidor 1,2 sztuki
- papryka 1 sztuka
- por 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- czosnek kilka ząbków
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Na zdjęciu jest garnek o pojemności 7 litrów. Zaczynamy od włożenia mięsa do garnka z zimną wodą. Gdy zacznie wrzeć i całość się zagotuje na powierzchni wody pokazują się ścięte drobiny białka pochodzące z mięsa, które należy zebrać przy pomocy sitka. Od tego momentu zmniejszamy grzanie i pozwalamy aby wywar bardzo delikatnie bulgotał.
Następnie na oddzielnej suchej patelni podsmażamy 2 cebule, kilka ząbków czosnku. Robimy to w celu nadania wywarowi odpowiedniego aromatu i ostrości. Tak podsmażona cebula zdecydowanie podkreśli jego smak i nada złocisty kolor.
Wcześniej oczyszczone warzywa dodajemy do gara wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko zalewamy woda do przykrycia warzyw.
Wrzucamy przyprawy: łyżka soli, pieprz czarny, 5-7 listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego.Czas gotowania:
Gotuje go minimum 3-4h pod przykryciem. W tym czasie nie mieszamy, nie zaglądamy. Po ugotowaniu wykładamy warzywa i mięso, całość odcedzamy przez sito i doprawiam do smaku.
Wskazówki
- Z resztek mięsa i warzyw, żeby nie wyrzucać można zrobić np. krokiety lub pierogi.
- Nadmiar wywaru można zagotować i zamknąć w słoikach. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. (Mięso i warzywa z rosołu przechowujemy oddzielnie.)
- Tak przygotowany wywar może stanowić świetną bazę pod zupy lub być potraktowany jak rosół.
Przeczytaj też: Koktajle odchudzające- przepisy