fbpx Skip to main content

Smaczne danie z bliskiego wschodu

Szakszuka to pyszne danie, które coraz częściej króluje na stołach Polaków.
Potrawa pochodzi z kuchni bliskiego wschodu oraz Afryki Północnej. Jest aromatycznym daniem składającym się głównie z jajek, pomidorów. Zazwyczaj dodaje się do niej przyprawy takie jak: kmin rzymski, słodką paprykę, czosnek, pieprz cayenne, kolendrę, oregano, paprykę. Dzięki, którym jest niezwykle aromatyczna i orientalna.

aromatyczna szakszukaSzakszuka na sycące śniadanie

Danie staje się coraz bardziej popularne jako sycące śniadanie. Szakszuka występuje w wielu wersjach, zmieniając dodatki czy składniki za każdym razem możemy nadawać jej nieco inne smak. Potrawę możesz podawać ze świeżym pieczywem, lub jeść bez żadnych dodatków- wtedy takie śniadanie będzie posiłkiem białkowo- tłuszczowym, który sprawi, że będziesz mieć energie na długie godziny.

szakszukaPrzepis na szakszukę jest banalnie prosty a zarazem zachwycający. By zrobić podstawową szakszukę potrzebujesz mieć w swojej kuchni jedynie patelnię, jajka, pomidory i kilka przypraw.
Czas przygotowania to tylko 15 minut!

Szakszuka ze świeżych pomidorów ze świeżą bazylią i pieprz cayenne

Polecam wypróbować różne warianty tej potrawy, mój przepis na soczyste i smaczne jajka w pomidorowym sosie.
Przepis na szakszukę -składniki:

  • jajka 3 sztuki
  • pomidory świeże 4 sztuki (możesz też użyć pomidorów z puszki)
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1/2
  • tofu wędzone pół kostki
  • przyprawy – pieprz cayenne, sól, słodka papryka, kumin (kmin rzymski), wędzona papryka
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

przepis na szakszukęPrzygotowanie:

  1. Przygotuj sos pomidorowy- jeśli używasz świeżych pomidorów należy je sparzyć we wrzątku by pozbyć się skórki. Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę.
  2. Obieramy cebulę i czosnek- kroimy w piórka, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajmy wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem.
  4. Smażymy całość na średniej mocy palnika tak by nic nie przypaliło się na patelni a składniki oddały odpowiedni aromat.
  5. Następnie należy dodać cebulę i pokrojone w kostkę tofu.
  6. Smażymy około 5 minut i dodajemy pomidory. Całość powinna stracić surowość. Pokrojone pomidory powinny przypominać sos.
  7. Do patelni w sosie robimy małe wgłębienia i wbijamy jajka (polecam wcześniej jedno jajko wbić do osobnego naczynia, żeby nie było niepotrzebnej niespodzianki)
  8. Całość gotujemy około 5 minut pod przykryciem do czasu aż białko jajka się zetnie.
  9. Szakszukę można posypać świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i listkami bazylii.

Sprawdź też inne przepisy:

  1. Zupa krem z batatów
  2. Pizza z kalafiora, odchudzona wersja
  3. Strogonow wołowy- przepis na szybki obiad
  4. Zupa curry z soczewicy
  5. Ciasto bananowe bez cukru

Jak zrobić szakszukę tradycyjną?

W oryginalnej wersji szakszuka zawiera w sobie proste składniki, zazwyczaj składa się z:

  • oliwy
  • papryki
  • pasty harissa ( domowej lub ze sklepu)
  • mielonego kuminu
  • czosnku
  • pomidorów (świeże lub z puszki)
  • sól, pieprz
  • jajek
  • natka pietruszki

W formie dodatków: ser feta, chlebki pita, jogurt grecki, można posypać też natką pietruszki. Taka szakszuka jest bardzo rozgrzewająca, lekko pikantna i pełna aromatycznych przypraw.

szakszuka na śniadanie
Szakszuka smakuje świetne nie tylko na śniadanie, możesz przyrządzić je na kolację lub zapakować do lunch boxa i wziąć ze sobą do pracy/szkoły!