Smaczne danie z bliskiego wschodu
Szakszuka to pyszne danie, które coraz częściej króluje na stołach Polaków.
Potrawa pochodzi z kuchni bliskiego wschodu oraz Afryki Północnej. Jest aromatycznym daniem składającym się głównie z jajek, pomidorów. Zazwyczaj dodaje się do niej przyprawy takie jak: kmin rzymski, słodką paprykę, czosnek, pieprz cayenne, kolendrę, oregano, paprykę. Dzięki, którym jest niezwykle aromatyczna i orientalna.
Szakszuka na sycące śniadanie
Danie staje się coraz bardziej popularne jako sycące śniadanie. Szakszuka występuje w wielu wersjach, zmieniając dodatki czy składniki za każdym razem możemy nadawać jej nieco inne smak. Potrawę możesz podawać ze świeżym pieczywem, lub jeść bez żadnych dodatków- wtedy takie śniadanie będzie posiłkiem białkowo- tłuszczowym, który sprawi, że będziesz mieć energie na długie godziny.
Przepis na szakszukę jest banalnie prosty a zarazem zachwycający. By zrobić podstawową szakszukę potrzebujesz mieć w swojej kuchni jedynie patelnię, jajka, pomidory i kilka przypraw.
Czas przygotowania to tylko 15 minut!
Szakszuka ze świeżych pomidorów ze świeżą bazylią i pieprz cayenne
Polecam wypróbować różne warianty tej potrawy, mój przepis na soczyste i smaczne jajka w pomidorowym sosie.
Przepis na szakszukę -składniki:
- jajka 3 sztuki
- pomidory świeże 4 sztuki (możesz też użyć pomidorów z puszki)
- czosnek 1 ząbek
- cebula 1/2
- tofu wędzone pół kostki
- przyprawy – pieprz cayenne, sól, słodka papryka, kumin (kmin rzymski), wędzona papryka
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Przygotowanie:
- Przygotuj sos pomidorowy- jeśli używasz świeżych pomidorów należy je sparzyć we wrzątku by pozbyć się skórki. Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę.
- Obieramy cebulę i czosnek- kroimy w piórka, a czosnek przepuszczamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajmy wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem.
- Smażymy całość na średniej mocy palnika tak by nic nie przypaliło się na patelni a składniki oddały odpowiedni aromat.
- Następnie należy dodać cebulę i pokrojone w kostkę tofu.
- Smażymy około 5 minut i dodajemy pomidory. Całość powinna stracić surowość. Pokrojone pomidory powinny przypominać sos.
- Do patelni w sosie robimy małe wgłębienia i wbijamy jajka (polecam wcześniej jedno jajko wbić do osobnego naczynia, żeby nie było niepotrzebnej niespodzianki)
- Całość gotujemy około 5 minut pod przykryciem do czasu aż białko jajka się zetnie.
- Szakszukę można posypać świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i listkami bazylii.
Sprawdź też inne przepisy:
- Zupa krem z batatów
- Pizza z kalafiora, odchudzona wersja
- Strogonow wołowy- przepis na szybki obiad
- Zupa curry z soczewicy
- Ciasto bananowe bez cukru
Jak zrobić szakszukę tradycyjną?
W oryginalnej wersji szakszuka zawiera w sobie proste składniki, zazwyczaj składa się z:
- oliwy
- papryki
- pasty harissa ( domowej lub ze sklepu)
- mielonego kuminu
- czosnku
- pomidorów (świeże lub z puszki)
- sól, pieprz
- jajek
- natka pietruszki
W formie dodatków: ser feta, chlebki pita, jogurt grecki, można posypać też natką pietruszki. Taka szakszuka jest bardzo rozgrzewająca, lekko pikantna i pełna aromatycznych przypraw.
Szakszuka smakuje świetne nie tylko na śniadanie, możesz przyrządzić je na kolację lub zapakować do lunch boxa i wziąć ze sobą do pracy/szkoły!