fbpx Skip to main content

Jeśli w Twojej kuchni są banany, które zaczynają mieć czarne plamki na skórce to znak, że są bardzo dojrzałe i idealne by zrobić z nich domowe placuszki bananowe!

Takie placuszki bananowe możesz przygotowywać za każdym razem w nieco innej wersji, zmieniając dodatki 🙂 Łapcie przepis na szybkie placki bananowe!

placki bananowe przepisPlacki bananowe przepis i przygotowanie

Do przygotowania bananowych placuszków potrzebujesz:

  • 2 małe dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 /2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki etytrytolu/ cukier puder
  • 4 łyżki mąki z płatków owsianych / mąki orkiszowej
  • mleko/ napój roślinny 50 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju roślinnego / masła klarowanego do smażenia

*Jeśli nie masz mąki z płatków owsianych to możesz w blenderze zmielić gotowe płatki owsiane na pył i otrzymać z nich mąkę.

Dodatki: świeże owoce, masło orzechowe, jogurt naturalny lub zamiast jogurtu śmietanka

przepis na placki bananoweJak szybko zrobić placuszki?

  1. Dojrzałe banany rozgnieć widelcem, dodaj mleko, cukier, proszek do pieczenia. Masę bananową dobrze wymieszaj. Do bananów dodaj jajka a następnie dodaj 4 łyżki mąki orkiszowej lub dodaj mąkę owsianą,
  2. Jeśli chcesz smażyć placki bez dodatku tłuszczu to placuszki polecamy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, która zawiera odpowiednią powłokę.
  3. Kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana możesz smażyć małe placuszki.
  4. W trakcie smażenia jeśli zauważysz, że placki bananowe zbyt należy zmniejszyć moc palnika.
  5. Uważaj, żeby ich nie przypalić- polecamy ostrożnie przekładać na drugą stronę.
  6. W ten sposób usmaż wszystkie placki aż do wykończenia ciasta.
  7. Bananowe fit śniadanie gotowe!

Pyszne placuszki bananowe- bez mąki

Możesz też wykonać placki bananowe dwuskładnikowe bez użycia mąki pszennej. W takiej wersji również wyszły pyszne!

By wykonać bananowe placuszki potrzebujesz zaledwie:

  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • olej kokosowy
  • cynamon
  1. Banany rozgnieć widelcem na tzw. papkę.
  2. Dodaj do bananów jajka i cynamon-całość wymieszaj.
  3. Masę odstaw na 5 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię i dodaj na nią niewielką ilość oleju.
  4. Tak przygotowane ciasto na placki bananowe nakładaj łyżką na patelnie formując małe placuszki.
  5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Placuszki należy smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, polecam smażyć pod przykryciem.

(Z podanych składników wychodzi 6 sztuk placuszków bananowych. )

Bananowe placuszki śniadaniowe

Kiedy masz ochotę na słodkie fit śniadanie polecam wykonać te przepisy. Są na tyle uniwersalne, że możesz dowolnie podmieniać składniki a za każdym razem placuszki bananowe wychodzą tak samo dobrze!

Z przygotowanej masy możesz stworzyć też naleśniki bananowe czy puszyste bananowe placki. Nadają się by zapakować je do pudełka i ze sobą do pracy lub szkoły.

placki bananowe przepisSprawdź inne najlepsze przepisy