Jeśli w Twojej kuchni są banany, które zaczynają mieć czarne plamki na skórce to znak, że są bardzo dojrzałe i idealne by zrobić z nich domowe placuszki bananowe!
Takie placuszki bananowe możesz przygotowywać za każdym razem w nieco innej wersji, zmieniając dodatki 🙂 Łapcie przepis na szybkie placki bananowe!
Placki bananowe przepis i przygotowanie
Do przygotowania bananowych placuszków potrzebujesz:
- 2 małe dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 /2 łyżeczki soli
- 2 łyżki etytrytolu/ cukier puder
- 4 łyżki mąki z płatków owsianych / mąki orkiszowej
- mleko/ napój roślinny 50 ml
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml oleju roślinnego / masła klarowanego do smażenia
*Jeśli nie masz mąki z płatków owsianych to możesz w blenderze zmielić gotowe płatki owsiane na pył i otrzymać z nich mąkę.
Dodatki: świeże owoce, masło orzechowe, jogurt naturalny lub zamiast jogurtu śmietanka
Jak szybko zrobić placuszki?
- Dojrzałe banany rozgnieć widelcem, dodaj mleko, cukier, proszek do pieczenia. Masę bananową dobrze wymieszaj. Do bananów dodaj jajka a następnie dodaj 4 łyżki mąki orkiszowej lub dodaj mąkę owsianą,
- Jeśli chcesz smażyć placki bez dodatku tłuszczu to placuszki polecamy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, która zawiera odpowiednią powłokę.
- Kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana możesz smażyć małe placuszki.
- W trakcie smażenia jeśli zauważysz, że placki bananowe zbyt należy zmniejszyć moc palnika.
- Uważaj, żeby ich nie przypalić- polecamy ostrożnie przekładać na drugą stronę.
- W ten sposób usmaż wszystkie placki aż do wykończenia ciasta.
- Bananowe fit śniadanie gotowe!
Pyszne placuszki bananowe- bez mąki
Możesz też wykonać placki bananowe dwuskładnikowe bez użycia mąki pszennej. W takiej wersji również wyszły pyszne!
By wykonać bananowe placuszki potrzebujesz zaledwie:
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- olej kokosowy
- cynamon
- Banany rozgnieć widelcem na tzw. papkę.
- Dodaj do bananów jajka i cynamon-całość wymieszaj.
- Masę odstaw na 5 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię i dodaj na nią niewielką ilość oleju.
- Tak przygotowane ciasto na placki bananowe nakładaj łyżką na patelnie formując małe placuszki.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Placuszki należy smażyć na niewielkim ogniu z obu stron, polecam smażyć pod przykryciem.
(Z podanych składników wychodzi 6 sztuk placuszków bananowych. )
Bananowe placuszki śniadaniowe
Kiedy masz ochotę na słodkie fit śniadanie polecam wykonać te przepisy. Są na tyle uniwersalne, że możesz dowolnie podmieniać składniki a za każdym razem placuszki bananowe wychodzą tak samo dobrze!
Z przygotowanej masy możesz stworzyć też naleśniki bananowe czy puszyste bananowe placki. Nadają się by zapakować je do pudełka i ze sobą do pracy lub szkoły.