Skip to main content

Dutch baby to duży pieczony omlet, który doskonale sprawdzi się na późne niedzielne śniadanie jak również na deser. Nie wymaga  wielu składników, gwarantuje, że wszystko czego potrzebujesz do wykonania go znajdziesz w swojej kuchni. Z dodatkiem świeżych sezonowych owoców smakuje obłędnie. Omlet w mojej wersji jest z użyciem mąki ryżowej przez co był nieco bardziej zbity niż w klasycznej wersji, możesz użyć zwykłej pszennej mąki wtedy będzie bardziej lekki i puszysty.

dutch baby omlet pieczonySkładniki:

  • jajka 3 sztuki
  • mleko/ napój roślinny 120 g
  • mąka 70 g
  • masło klarowane 30 g
  • miód/ cukier 2 łyżki
  • owoce np. borówki, rabarbar

przepis na pieczony omletPrzygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu ubij mikserem jajka na puszystą pianę, dodaj cukier lub inne słodzidło. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę. Całość porządnie zmiksuj, konsystencja powinna być rzadka jak na ciasto naleśnikowe.
  2. Nastaw piekarnik na grzanie do 200 stopni.
  3. Do naczynia, w którym będzie się piec omlet włóż masło, a następnie wstaw blaszkę do piekarnika, żeby się nagrzała.
  4. Kiedy masło się rozpuści a blaszka nagrzeje wlej masę naleśnikową i posyp owocami.
  5. Wstaw do piekarnika na 20 minut.przepis na omlet

 

dutch baby przepis na pieczony omletPo upieczeniu wyjmij omlet i podawaj od razu z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się cukier puder, syrop klonowy, bita śmietana. Ja wybrałam wersje klasyczną, bo w takiej mi najbardziej smakuje 🙂

omlet dutch baby