fbpx Skip to main content

Pasta jajeczna zagościła na Polskich stołach już dawno temu, niemalże każdy zna klasyczną pastę jajeczną z dodatkiem majonezu. Współcześnie pasta jajeczna jest przygotowywana w bardzo wielu wariantach, również w wersji odchudzonej.

Przedstawiam Wam moje propozycje na wykonanie pasty jajecznej. Są to sprawdzone przepisy na pyszną pastę, która bardzo często pojawia się w moim tygodniowym jadłospisie. Uniwersalny smak jajek pozwala na tworzenie różnych wariantów tej pasty.

Jak podawać pastę jajeczną?

Jedyne co nas może ograniczać to brak kreatywności, pasta jajeczna wspaniale sprawdzi się jako nadzienie do wrapów, jest idealna na kanapkę, świetnie smakuje jako dodatek do surowych warzyw. Innym sposobem wykorzystania pasty jajecznej jest przygotowanie z niej farszu do wielkanocnych jajek. Smak pasty można zmieniać poprzez ciekawe przyprawy czy różnorodne dodatki.

Dlaczego warto jeść pastę jajeczną?

Głównym składnikiem pasty jajecznej są jajka. Dobra pasta powinna być zrobiona z jaj ze sprawdzonego źródła, które należy pozyskiwać od sprawdzonych sprzedawców. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że są odpowiednie i może powstać z nich zdrowa pasta.

Jajka zawierają w sobie mnóstwo bioaktywnych składników i są wartościowym elementem diety, uważane są za jeden z superfoodów. Obecność aminokwasów egzogennych w jajkach wzmaga procesy anaboliczne. Tłuszcz jajeczny uważany był niegdyś za źródło problemów związanych z nadmiarem cholesterolu. Mit ten został obalony, wiemy już, że jest cennym składnikiem i zawiera odpowiednią proporcję kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Dodatkowo jaja bogate są w cholinę, która jest składnikiem budującym błony komórkowe w organizmie oraz ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego.

Jajka należy przygotowywać w taki sposób by jedzenie ich nie podwyższało ryzyka chorób sercowo -naczyniowych. Dlatego warto robić z nich pasty jajeczne, ponieważ jaja w formie gotowanej są znacznie korzystniejsze dla zdrowia niż smażone np. na bekonie. Dodatkowo pasta jajeczna to bardzo szybka do zrobienia domowa pasta, jest bardzo praktycznym daniem. Doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

pasta jajeczna przepis

Przeczytaj też:

Jak schudnąć z brzucha?- Kompletne wskazówki

Jak szybko schudłam w zdrowy sposób?

Suplementy na odchudzanie

Jak zrobić pastę jajeczną do kanapek?

Do przygotowania pasty jajecznej w klasycznej wersji potrzebujemy tylko kilku składników, zapewne znajdziesz je u siebie w lodówce. Połączenie jajek i majonezu zawsze się obroni. Czas przygotowania to około 20 minut, ponieważ do pasty jajecznej jajka muszą być całkowicie wystudzone. Jest to prosta pasta, którą wykona każdy bez większych zdolności kulinarnych.

Składniki na domową pastę jajeczną:

  • jajka 3 sztuki
  • majonez 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • świeży szczypiorek

By przygotować idealną pastę jajeczną istotne jest, żeby prawidłowo ugotować jajka a następnie ostudzić. Gotować jajka około 8 minut od zagotowania wody. Następnie ostudzić i obrać ze skorupki, drobno posiekać. Do posiekanych jajek dodać majonez, sól, pieprz i posiekany szczypiorek.

pasta jajeczna Do tak przygotowanej podstawowej pasty jajecznej można dodać ulubione dodatki. Bardzo dobrze komponuje się ogórek kiszony i ser. Żółty ser należy wtedy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ogórek pokroić w kosteczkę. Wymieszać pastę z pozostałymi składniki i gotowe.

Domowa pasta jajeczna

Składniki na pastę:

  • jajka 4 sztuki
  • pomidory suszone z zalewy 6 sztuk
  • mascarpone 2 łyżki
  • majonez 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • natka pietruszki/ koperku/ szczypiorek
  • pieprz/sól

Jak zrobić pastę?

  1. Jajka ugotuj na twardo (około 8 min)
  2. Kiedy ostygną obierz je i drobno posiekaj.
  3. Pomidory odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Dodaj do jajek pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie.
  5. Wymieszaj całość, dopraw do smaku.
  6. Do pasty jajecznej dodaj drobno posiekane zioła lub łyżkę posiekanego szczypiorku.

Pamiętaj, że ta pasta jajeczna sprawdza się doskonale jako pasta kanapkowa jak również jako wielkanocny farsz do jajek. W moim domu ta pasta jajeczna pojawia się regularnie w każde Święta Wielkanocne. 🙂

pasty wielkanocne Pasta jajeczna zielona

Składniki na pikantną pastę zieloną:

  • 3-4 jaja
  • 1-2 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • zielona pasta wasabi (1/2 łyżeczki)
  • pęczek szczypiorku i koperku
  • 0,5 łyżeczki curry, szczypta majeranku, pieprz i sól

Pasta jajeczna zielona- przygotowanie

  1. Należy ugotować jajka na twardo, następnie dobrze ochłodzić w zimnej wodzie.
  2. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w kostkę i włóż do miski.
  3. Miękkie masło, majonez i musztardę wymieszaj, dodaj przyprawy oraz pastę wasabi. Dodaj do jajek.
  4. Świeże zioła posikaj i połącz z resztą składników. Wymieszaj dokładnie.
  5. Gotową pastę jajeczną należy schłodzić w lodówce.

fit pasta jajecznaFit pasta jajeczna przepis

Popularność fit pasty jajecznej wzrasta, coraz więcej przepisów jest stale modyfikowanych i odchudzanych. Dla osób liczących kalorie polecam zamiast pasty z majonezem przygotować pastę w wersji light.

Sprawdź inne fit przepisy:

Pancakes fit- 3 najlepsze przepisy na zdrowe pancakes

Fit obiad- sprawdzone przepisy

Placuszki bananowe fit

Pasta jajeczna fit z awokado

Połączenie jajek i awokado to klasyk wśród zdrowych śniadań. Wykorzystując dojrzałe awokado możesz zrobić pyszną pastę w zaledwie 15-20 minut.

fit pasta jajeczna Składniki na pastę jajeczną:

  • 3 jajka
  • 1/ 2 dużego awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól i pieprz, opcjonalnie 1/4 łyżeczki chilli
  • natka pietruszki

Przygotowanie pasty jajecznej:

  1. Jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą i obierz ze skorupek.
  2. Dojrzałe awokado pokrój w kostkę, dodaj do niego sok z cytryny, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Ostudzone jajka posiekaj dodaj do nich jogurt i połącz z awokado.
  4. Całość dobrze wymieszaj, dodaj natkę świeżej pietruszki.
  5. Sprawdź smak pasty, jeśli jest za mało wyrazisty dodaj łyżeczkę chili.

Gotowa pasta jajeczna powinna być schłodzona, wtedy smakuje najlepiej, jednak gdy nie masz czasu możesz jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Ta pasta jajeczna znakomicie komponuje się z nachosami, grzankami lub plackami tortilli.

Własna fit pasta jajeczna

Możesz stworzyć własne wersje pasty jajecznej, dzięki temu, że smak jajek jest bardzo łagodny i uniwersalny pastę można podawać z różnymi dodatkami. Jeśli lubisz bardziej konkretne smaki stwórz doskonałe pasty jajeczne, w połączeniu np. z wędzoną rybą. Sprawdzi się łosoś lub pstrąg. Dobra pasta może stanowić alternatywę dla wędlin lub innych dodatków do pieczywa.

Sprawdź też inne przepisy:

Zupa krem z batatów

Pieczony kalafior w stylu indyjskim

Szakszuka na zdrowe śniadanie

Gofry kakaowe