fbpx Skip to main content

Dieta wątrobowa to też dieta lekkostrawna. W chorobach wątroby zalecane jest profilaktyczne wspomaganie się odpowiednim żywieniem w celu wsparcia i usprawnienia pracy wątroby.

dieta wątrobowaPrzeczytaj artykuł i dowiedz się jakie produkty włączyć w plan żywieniowy dla osób z dysfunkcjami klinicznymi, czego należy unikać w diecie wątrobowej, jak poprawić funkcje wątroby. Wzmocnij swój system ochronny organizmu, dzięki odpowiedniej diecie wątrobowej i zacznij prowadzić zdrowy tryb życia!

Rola wątroby w naszym organizmie:

Funkcje wątroby możemy podzielić na:

  • Detoksykacja – wątroba neutralizuje toksyny, w tym alkohol, używki czy leki, oraz przyczynia się do ich usunięcia z organizmu
  • Magazynowanie zapasów witamin A, B2, B3, B4, B12, D3 i K, oraz żelazo
  • Metaboliczna przekształcanie białek i cukrów w tłuszcze oraz wytwarzanie, gromadzenie i uwalnianie glukozy

Zastosowanie diety w chorobach wątroby.

Wskazaniem do stosowania diety wątrobowej są przede wszystkim w schorzeniach wątroby. Uwzględnić można marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, zapalenie wątroby, alkoholowa choroba wątroby. Dieta wątrobowa stosowana jest także w schorzeniach trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych i zapaleniu jelita grubego. Regeneracja wątroby może zostać przyspieszona dzięki odpowiedniemu żywieniu i wprowadzeniu nawyków.

Podstawowe zalecenia w diecie wątrobowej

Chorzy, u których nie stwierdzono niewydolności narządu mają bardzo podobne zalecenia dietetyczne jak u osób całkowicie zdrowych. Dieta i jej modyfikacja opiera się głównie na eliminacji żywności, która zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych i wprowadzenie produktów lekkostrawnych.

dieta dla wątrobyCzego nie jeść w przypadku chorób wątroby?

Przestrzegając diety wątrobowej powinieneś wiedzieć na jakie produkty musisz uważać i jakich lepiej unikać. W przypadku marskości wątroby całkowicie powinno się ograniczyć spożycie produktów, które powodują wzdęcia, zaparcia oraz są długo trawiona. Zaliczają się do nich produkty przetworzone o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, także należy wystrzegać się ostrych przypraw, warzyw kapustnych oraz nasion roślin strączkowych.

czego nie jeśc w diecie wątrobowejW diecie wątrobowej zaleca się wykluczyć wszystkie potrawy smażone, tłuste mleko, mięsa, sosy. W przypadku marskości wątroby należy całkowicie wyeliminować:

  • napoje alkoholowe,
  • gruboziarniste makarony, kasze
  • wędzone ryby,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • warzywa kapustne,
  • twarde margaryny,
  • tłusta wieprzowina,
  • fasolę,
  • groch

Co jeść na diecie wątrobowej?

Dieta wątrobowa to przede wszystkim specjalistyczna, lekkostrawna dieta, posiłki powinny się szybko trawić i być proste w wykonaniu. Produkty, z których warto korzystać na diecie wątrobowej:

  • owoce: banany, jabłka, cytryna, truskawki, owoce jagodowe – są świetnym źródłem związków mineralnych i witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki przed wolnymi rodnikami.
  • warzywa: buraki, sałata, szpinak, marchew, ogórek( dozwolone są zupy na wywarach warzywnych)
  • produkty zbożowe: kasza manna, pieczywo pszenne, graham, żytnie, (zaleca się ograniczenie spożycia błonnika, produkty pełnoziarniste mogą nasilać wzdęcia)
  • produkty mleczne: chudy twaróg, kefir, maślanka, jogurt naturalny, ser biały
  • mięsa: chude mięso, chude ryby, gotowane mięso, duszone lub pieczone mięso bez dodatku tłuszczu
  • tłuszcze: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, nasiona typu siemie lniane, słonecznik, pestki dyni, masło, a także w niewielkiej ilości miękkie margaryny roślinne. Tłuszcze powinny być spożywane na zimno
  • przyprawy: najlepiej spożywać świeże zioła np. koperek, natka pietruszki kolendra, mięta, bazylia. cynamon, wanilia, tarta skórka cytrynowa, kwas cytrynowy, sok z cytryny, majeranek
  • napoje: czarna herbata, herbaty ziołowe, koktajle, mleko kakaowe, woda mineralna niegazowana, soki owocowe, kawa czarna (tylko jeśli nie jest zbyt mocna, kawa może pobudzić układ trawienny i wytwarzanie żółci w wątrobie).

produkty dozwolone w diecie wątrobowejSuplementacja w diecie wątrobowej:

Enzymy przydatne w metabolizmie węglowodanów oraz do trawienia tłuszczów.

  • Amylaza– produkowany głównie przez trzustkę, pomaga w rozkładzie cukrów prostych i złożonych. Enzym wydalany jest wraz z moczem poprzez nerki.
  • Lipaza– jest wytwarzana w trzustce w postaci nieaktywnej, gdzie przekazywana jest do układu pokarmowego i aktywuje się poprzez żółć. Głównym jej zadaniem jest rozkładanie kwasów tłuszczowych.
  • Laktaza– służy głównie do trawienia przetworów mlecznych, nasze organizmy nie produkują tego enzymu samodzielnie, dlatego warto uważać na produkty zawierające laktozę. Naturalnym źródłem rozkładającym laktozę jest laktaza.
  • Metionina to aminokwas siarkowy, wpływa na detoks organizmu czy tworzenie komórek odpornościowy.
  • Cholina chroni wątrobę przed jej stłuszczeniem. Buduje fosfatydylocholinę, która pomaga w metabolizowaniu tłuszczy w wątrobie.
  • Witamina B2, C oraz E ograniczają odkładanie lipidów w wątrobie, przyspieszają oczyszczanie oczyszczanie oraz zmniejszają stłuszczenie narządu.

     

Zadbaj o kondycję wątroby, funkcjonowanie wątroby – zalecenia diety wątrobowej

Zalecenia i zasady diety mogą się nieznacznie różnić, w zależności od podłoża problemu i konkretnej dysfunkcji. Jednak do podstawowych zaleceń zalicza się:

  • Stosując dietę wątrobową całkowicie wyeliminuj potrawy smażone, ciężkostrawne, tłuste oraz wysoce kaloryczne, które mogłyby obciążać układ trawienny. W zamian spożywaj potrawy gotowane.
  • Całkowita kaloryczność diety wątrobowej powinna być dopasowana do indywidulanych potrzeb pacjenta, by utrzymać prawidłową masę ciała lub zredukować dodatkowe kilogramy.
  • W diecie powinny się znaleźć dozwolone warzywa i owoce oraz produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym.
  • Błonnik pokarmowy szczególnie rozpuszczalny zawarty w warzywach powinien być spożywany w odpowiedniej ilości, gdyż wyłapuje metale ciężkie z układu pokarmowego.
  • Stosując dietę wątrobową zaleca się spożywanie mniejszych porcji jedzenia w równych odstępach czasowych, jedz 5-6 lekkostrawnych posiłków.
  • Wybieraj produkty, które są świeże, dobrej jakości i mają wysoką wartość odżywczą, aby nie dopuścić do spożywania żywności, która powoduje toksyczne uszkodzenie wątroby.
  • Z Twojego dotychczasowego jadłospisu wyeliminuj żywność wysoko przetworzoną, jest to bardzo istotna kwestia, zawiera ona dużą ilość kwasów tłuszczowych trans oraz zbędnych dodatków i konserwantów.

żywienie przy chorej wątrobieDieta wątrobowa przepisy

Należy pamiętać, że jest to przykładowy jadłospis, który kierowany jest do osób bez dodatkowych dysfunkcji zdrowotnych. Dieta wątrobowa powinna być smaczna i zawierać ulubione potrawy ale przygotowane w lżejszej formie.

I śniadanie- kanapki z twarożkiem

  • pieczywo 2 kromki
  • twaróg chudy 100 g
  • jogurt naturalny 60 g
  • szczypiorek
  • świeży pomidor

II śniadanie – lekka sałatka z chudym mięsem

  • mix sałat z roszponką
  • filet z kurczaka 70 g (ugotowany)
  • pomidorki koktajlowe 6 sztuk
  • świeży ogórek 1 sztuk
  • papryka świeża
  • awokado 1/2
  • 1 łyżka oleju lnianego, sok z cytryny, miód
  • koperek, natka pietruszki

Obiad- pieczony dorsz z warzywami

  • filet z dorsza 150 g
  • cukinia 100g
  • pieczarki 100 g
  • marchewka 100 g
  • oliwa z oliwek 20 g
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie

Podwieczorek – jogurt naturalny z owocami

  • jogurt naturalny gęsty 150 g
  • borówki 100 g
  • miód łyżka

Kolacja- bagietka z pastą jajeczną z z tuńczykiem

  • jajka gotowane 3 sztuki
  • bagietka pszenna
  • oliwa z oliwek 20 g
  • tuńczyk z puszki 100 g
  • musztarda 1 łyżeczka
  • natka pietruszki, koperek

Plan dietetyczny u osób ze schorzeniami wątroby powinien być dostosowany do pacjenta i zależny od stopnia wydolności wątroby. W celu dopasowania indywidualnego planu żywieniowego z uwzględnieniem kaloryczności i preferencji dietetycznych umów się na wizytę  do dietetyka.