Placuszki twarogowe to idealna opcja na szybkie śniadanie lub słodką przekąskę . Są przepyszne i znikają w mgnieniu oka. Świetnie sprawdzą się jako posiłek do lunch boxa. Smakują tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno. Przygotujesz je z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni.
Placuszki twarogowe-
Placki doskonale wychodzą bez użycia mąki. Dzięki temu cały posiłek ma niższy indeks glikemiczny . Jeśli jednak chcesz ją użyć, możesz mąkę pszenną zamienić na jakąkolwiek bezglutenową- świetnie sprawdzi się mąka ryżowa lub owsiana.
Składniki na placki twarogowe:
- twaróg zwykły/
twaróg sernikowy 250 g - proszek budyniowy 40 g
- mleko migdałowe 100 ml
- mąka kokosowa 30 g
- erytrytol 30 g
- jajka 3 sztuki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło klarowane/ oliwa 2 łyżki
Dodatki: świeże owoce, cukier puder, masło orzechowe, śmietanka kokosowa, kakao, krem z daktyli.
Składniki na krem daktylowy:
- daktyle suszone 100g
- masło migdałowe 100g
- banan 120 g
- *opcjonalnie kakao ciemne 20 g
- Przygotowanie kremu:
- 1.Daktyle zalej wrzątkiem, woda ma przykryć całą powierzchnię.
- 2.Odstaw je na 10 minut po to by zmiękły.
- 3. Ostudzone daktyle odsącz (nie wylewamy wody- przyda się do rozrzedzenia kremu )
- 4. Daktyle zblenduj na gładką masę, dodaj banana i masło orzechowe. Możesz dodać też kakao.
- 5. Krem schłodź w lodówce i podawaj z plackami.
Placki twarogowe- przygotowanie
- Twaróg należy rozgnieść praską lub widelcem na mniejsze kawałki.
- Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtka.
- Białka ubić ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodamy na koniec do masy twarogowej.
- Do masy twarogowej dodać żółtka, napój roślinny i słodzidło. Całość dokładnie wymieszać.
- Następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę kokosową i łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.
- Następnie rozgrzej suchą patelnię, dodaj olej lub masło klarowane.
- Kiedy temperatura będzie odpowiednia, wyłóż na patelnie porcje ciasta łyżką, formując małe placuszki.
- Smaż placki twarogowe z obu stron do zrumienienia.
Placuszki twarogowe możesz podawać z ulubionymi świeżymi owocami lub oprószone cukrem pudrem z erytrytolu.
Zobacz też: