fbpx Skip to main content

Placuszki twarogowe to idealna opcja na szybkie śniadanie lub słodką przekąskę . Są przepyszne i znikają w mgnieniu oka. Świetnie sprawdzą się jako posiłek do lunch boxa. Smakują tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno. Przygotujesz je z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchni.

placuszki twarogowePlacuszki twarogowe-

Placki doskonale wychodzą bez użycia mąki. Dzięki temu cały posiłek ma niższy indeks glikemiczny . Jeśli jednak chcesz ją użyć, możesz mąkę pszenną zamienić na jakąkolwiek bezglutenową- świetnie sprawdzi się mąka ryżowa lub owsiana.

twaróg na placki
Składniki na placki twarogowe:

  • twaróg zwykły/
    twaróg sernikowy 250 g
  • proszek budyniowy 40 g
  • mleko migdałowe 100 ml
  • mąka kokosowa 30 g
  • erytrytol 30 g
  • jajka 3 sztuki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło klarowane/ oliwa 2 łyżki

Dodatki: świeże owoce, cukier puder, masło orzechowe, śmietanka kokosowa, kakao, krem z daktyli.

Składniki na krem daktylowy:

  • daktyle suszone 100g
  • masło migdałowe 100g
  • banan 120 g
  • *opcjonalnie kakao ciemne 20 g
  1. Przygotowanie kremu:
  2. 1.Daktyle zalej wrzątkiem, woda ma przykryć całą powierzchnię.
  3. 2.Odstaw je na 10 minut po to by zmiękły.
  4. 3. Ostudzone daktyle odsącz (nie wylewamy wody- przyda się do rozrzedzenia kremu )
  5. 4. Daktyle zblenduj na gładką masę, dodaj banana i masło orzechowe. Możesz dodać też kakao.
  6. 5. Krem schłodź w lodówce i podawaj z plackami.

przepis na plackiPlacki twarogowe- przygotowanie

  1. Twaróg należy rozgnieść praską lub widelcem na mniejsze kawałki.
  2. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtka.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodamy na koniec do masy twarogowej.
  4. Do masy twarogowej dodać żółtka, napój roślinny i słodzidło. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Następnie dodajemy proszek budyniowy, mąkę kokosową i łyżeczkę proszku do pieczenia.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.
  7. Następnie rozgrzej suchą patelnię, dodaj olej lub masło klarowane.
  8. Kiedy temperatura będzie odpowiednia, wyłóż na patelnie porcje ciasta łyżką, formując małe placuszki.
  9. Smaż placki twarogowe z obu stron do zrumienienia.

Placuszki twarogowe możesz podawać z ulubionymi świeżymi owocami lub oprószone cukrem pudrem z erytrytolu.

Zobacz też: