fbpx Skip to main content

Pyszne obiady w wersji bez mięsa? Tak to możliwe, przygotuj dania wegetariańskie według moich przepisów, proste i pełne smaku.

Dieta wegetariańska czy warto?

Przechodząc na dietę roślinną czyli wegetariańską należy liczyć się ze zmianą nawyków żywieniowych, kuchnia wegetariańska wyklucza spożycie mięsa warto więc otworzyć się na nowe smaki i doznania kulinarne.

Dieta wegetariańska powinna zapewniać dla organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Odpowiednią ilość błonnika, dobrych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Oczywiście warto mieć na uwadze, że zależne jest to od tego po jakie produkty sięgamy a jakich produktów będzie unikać lub ograniczać.

Do potencjalnych korzyści diety wegetariańskiej można zaliczyć:

  • wspomaganie kontroli masy ciała
  • kontrola stężenia glukozy we krwi i profilu lipidowego
  • lepsze samopoczucie
  • profilaktyka nadciśnienia i chorób sercowo- naczyniowych
  • wspomaganie pracy układu pokarmowego

Wiele osób dokonując zmiany w swojej diecie częściej i chętniej spędza czas w kuchni na przygotowaniu potraw ciekawych w smaku, które zaskakują unikalnością. Wykluczenie mięsa z diety nie oznacza głodowania i monotonii. Wypróbuj moje sprawdzone przepisy i przekonaj się sam! 🙂

Jak komponować dania wegetariańskie?

Dieta wegetariańska nie oznacza żywienia się przysłowiowym liściem sałaty. Dbając o swoje zdrowie i chcąc się prawidłowo odżywiać powinniśmy włączyć pełnowartościowe źródła białka pochodzące z roślin jako substytut białka odzwierzęcego. Powinniśmy skupić się na uzupełnieniu istotnych witamin i minerałów takich jak wapń, żelazo czy witamina B12, którą zawiera mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego.
dieta wege

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?

Doskonały pomysł to użycie produktów, które są w jak najmniejszym stopniu przetwarzane. Czyli tzw. produkty RAW. Wbrew pozorom dieta wegetariańska mimo eliminacji mięsa zawiera różnorodną gamę warzyw roślin strączkowych, z których można korzystać i świetnie zastępują mięsa.

Jako substytut mięsa w diecie sprawdzi się soczewica, którą możesz dodać do sałatek, zrobić z niej zupę czy pulpety wegetariańskie. Polecam też tofu, zielony groszek, bób. Wśród wegetarian niezwykle popularne są przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy, z której przygotujesz pyszne falafele.

Przepisy na obiady wegetariańskie

Popularne dania wegetariańskie pochodzące z bliskiego wschodu to na przykład: falafele z sezamem, pulpety z zielonej soczewicy. Podobne smaki możesz przygotować w swojej kuchni. Jedyne co Cię ogranicza to wyobraźnia. Przykładowe przepisy na dania wegetariańskie.

Wegetariański obiad- przepis na aromatyczne kopytka z wędzonym tofu

kopytka z batatówSkładniki:

  • batat 350 g
  • jajko
  • mąka kukurydziana 50 g
  • mąka pszenna 70 g
  • skrobia ziemniaczana 20 g
  • wędzone tofu 50 g
  • cebula 1/2 masło klarowane 2o g
  • rozmaryn, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Zacznij od obrania i ugotowania batata na miękko.
  2. Ostudzonego batata rozgnieć z jajkiem, dodaj mąki oraz przyprawy i wyrób ciasto na zwartą masę.
  3. Jeśli ciasto jest za luźne możesz dosypać odrobinę mąki.
  4. Zroluj ciasto, uformuj rulon i pokrój jak klasyczne kopytka.
  5. Kopytka ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
  6. Na patelnię dodaj masło, pokrojoną w kostkę cebulę oraz tofu.
  7. Smaż do momentu zarumienienia się.
  8. Dodaj rozmaryn a następnie wrzuć kopytka i smaż całość do około 3 minuty.
  9. Podawaj kopytka z natką pietruszki.

przepis na kopytkaWegetariański obiad- przepis na makaron z fasolką i parmezanem

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty 250 g
  • fasolka szaparagowa 200 g
  • śmietanka 36% 150 g
  • ser parmezan 50 g
  • cebula 1/2
  • czosnek 1 ząbek
  • pieprz ziołowy i sól

Przygotowanie:

  1. Zagotuj osoloną wodę, włóż makaron a po 3 minutach dodaj fasolkę.
  2. Na patelni podsmaż czosnek i cebulkę.
  3. Makaron z fasolką odcedź, włożyć na patelnie i chwilę smaż.
  4. Wlej śmietankę, dodaj pieprz oraz sól.
  5. Ponownie wymieszaj i podgrzej.
  6. Danie podawaj z natką pietruszki i posypanym parmezanem.

makaron z serem Dania wegetariańskie- przepis na pasztet z soczewicy

przepis na pasztet

przepis na pasztetDanie wegetariańskie, przekąska- Hummus z dodatkiem warzyw

hummus domowy przepis

Składniki:

  • puszka ciecierzycy / ugotowana ciecierzyca samodzielnie około 400 g
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czosnek
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • tahini pasta 2 łyżki
  • sól, pieprz ziołowy, kumin

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz w zimnej wodzie.
  2. Wrzuć do wysokiego naczynia, dodaj resztę składników i całość dokładnie zmiksuj na pastę.
  3. Dodaj około 2 łyżki pasty tahini. Wlej sok wyciśnięty z cytryny, oliwę i około 2 łyżki zimnej wody.
  4. Na koniec dodaj ząbek czosnku, płaską łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i kuminu.
  5. Całość zblenduj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję i gęstość pasty.
  6. Podawaj z ulubionymi warzywami, świetnie smakuje ze świeżą marchewką lub papryką.

Dzienne menu: śniadanie, wegetariański obiad, deser i kolacja.

Podane niżej przepisy nie wymagają długiego przygotowania, możesz stworzyć je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Śniadanie- Pancakes

Na obiad- Pizza z kalafiora

Deser – Ciasto bananowe bez cukru

Na kolację – Chłodnik litewski