Dlaczego akurat kalafior jest odpowiednim składnikiem na pizzę?
Pierwszorzędną kwestią jest to, że kalafior jest bardzo zdrowy i odżywczy. To warzywo jest prawdziwym bogactwem witamin, w tym: B1, B2, B5, B6 oraz kwas foliowy. Zawiera w sobie również dużo magnezu, potasu i manganu.
Kolejna rzecz warta uwagi to- niski indeks glikemiczny warzywa, dzięki czemu doskonale odnajduje się w diecie dla diabetyków. No i oczywiście kaloryczność, o której warto wspomnieć – kaloryczność warzywa w 100 gramach tylko 23 kalorie!
Składniki na spód do pizzy z kalafiora:
- kalafior
- jajka 3 sztuki
- pęczek koperku 1/2
- sól, pieprz (można dodać inne np. orientalne przyprawy)
- tarty parmezan 1 łyżka
Przepis jest turbo szybki, więc zaczynamy od nastawienia piekarnika na grzanie góra- dół, pizza z kalafiora będzie się piekła przez około 12 min w temperaturze 180 stopni ( w zależności od Waszego piekarnika). Następnie surowy kalafior dzielimy na mniejsze części i rozdrabniamy w malakserze, po wykonaniu tej czynności ważne jest aby odsączyć kalafior z nadmiaru wody, którą ma w sobie! Także odciskamy wkładając kalafior do czystej gazy lub ściereczki, następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Z przygotowanej masy formujemy na blaszce kształt koła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopi nasz spód, żeby się lekko podpiekł.
Sos do pizzy z kalafiora + dowolne dodatki
Sos
- koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa (2 łyżki)
- oregano, bazylia suszona, czosnek granulowany
Dowolne dodatki:
- pieczarka
- szynka
- czerwona cebula
- kulka mozzarelli
- świeża bazylia
Na podpieczony spód do pizzy z kalafiora dodajemy przygotowany sos i resztę składników, całość jeszcze raz podpiekamy, jeśli chcecie bardziej chrupiąca pizzę to potrzymajcie spód dłużej w piekarniku! Pizza w wersji odchudzonej gotowa! 🙂
Kalafior to mnóstwo możliwości na zdrowe i niskokaloryczne posiłki, jeśli nie masz pomysłu jak go wykorzystać zobacz przepis na pieczony kalafior w stylu indyjskim.
Przeczytaj też: