fbpx Skip to main content

Brak pomysłów na obiad? Zrób aromatyczną, wyrazistą zupę curry i przenieś się w niesamowite smaki kuchni azjatyckiej! 🙂
Przepis na zupę curry jest przeze mnie zmodyfikowany, zrobiłam ją w wersji wegeteriańskiej.
Oczywiście możecie podawać zupę z kawałkami kurczaka, makaronem ryżowym lub z innymi ulubionymi dodatkami. W mojej wersji głównym, bazowym składnikiem będzie czerwona soczewica.

przepis na zupę carrySoczewica zamiast mięsa!

Soczewica to roślina strączkowa i zaliczana jest do zamienników mięsa. Stanowi składnik pełnowartościowej diety, jest bardzo popularnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Posiada duże wartości odżywcze, jest dobrze przyswajalna przez organizm i znakomicie uzupełnia białko w diecie, stanowiąc alternatywę dla białek pochodzenia zwierzęcego.

przepis na zupę curry Zupa curry – składniki

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 bataty
  • soczewica czerwona 150 g
  • 2l gorącego bulionu  ( u mnie w wersji wegetariańskiej bulion warzywny)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • mleko kokosowe puszka/ śmietanka 36% 300 ml
  • 1 łyżka oleju
    Przyprawy:
  • Słodka papryka
  • Sól
  • Pieprz
  • Kumin 0,5 łyżeczki
  • Kurkuma 0,5 łyżeczki

Pasta curry 2/3 łyżki ( pastę curry zrobiłam samodzielnie, ale można użyć gotowej ze sklepu)

Przepis na pastę curry (czerwona pasta curry)

Pasta curry stanowi w tym przepisie dość istotny element, bo nadaje wyrazisty smak zupie. Oczywiście można użyć już gotowej ze sklepu, jednak polecam wykonać ją samodzielnie. Mamy wtedy pełną kontrolę nad ostrością pasty curry oraz ilością soli.

Czas przygotowania: 10 minut

Do jej przygotowania potrzebujecie następujące składniki:

  • średnie cebule 2 sztuki
  • papryczkę chilli
  • czerwoną paprykę
  • kawałek imbiru 1/2
  • ząbek czosnku
  • cytrynę
  • olej 2 łyżki

Przyprawy:

  • kolendra 1 łyżeczka
  • kumin 1 łyżeczka
  • słodka papryka do smaku

Przygotuj czerwoną pastę curry

  1. Przyprawy dodaj na suchą patelnię i praż przez chwilę aż uwolnią swój aromat. Następnie wyjmij je z patelni i schłodź.
  2. Papryczkę chili i słodką paprykę oczyść i wyjmij gniazda nasienne.
  3. Obierz czosnek, cebulę i imbir, z cytryny wyciśnij sok.
  4. Do wysokiego naczynia włóż wszystkie pokrojone drobno składniki, dodaj olej, sok z cytryny oraz przyprawy.
  5. Dokładnie zblenduj na gładką pastę.

czerwona pasta curryJak przygotować zupę curry?

  1. Kroimy w kostkę cebulkę, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku.
  2. Na suchej dużej patelni chwilę przesmażamy przyprawy aż zaczną aromatycznie pachnieć.
  3. Następnie dodajemy olej szklimy pokrojoną cebulę i czosnek.
  4. Zalewamy całość gorącym bulionem i dodajemy 2/3 łyżki pasty curry.
  5. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty. Gotujemy na niedużym ogniu przez 20 min.
  6. Kiedy soczewica i bataty zmiękną wlewamy puszkę pomidorów i zabielamy śmietaną można użyć też mleka kokosowego.

aromatyczna zupa curry

Zupę można doprawić jeszcze sosem sojowym lub możemy dodać ulubione dodatki np. podsmażone warzywa, pokrojoną papryczkę chilli czy ugotowany al dente makaron,
Ja podaję w wersji bez dodatków, tylko z natką pietruszki lub kolendry 🙂

Zobacz też podobne przepisy:

Pieczony kalafior w stylu indyjskim

Zupa krem z batatów

Chłodnik litewski – orzeźwiająca zupa letnia