fbpx Skip to main content

O occie jabłkowym  ostatnimi czasy jest bardzo głośno, popularność zyskał dzięki korzystnemu działaniu na zdrowie oraz właściwościom wspomagającym proces odchudzania.
Czy faktycznie dzięki szklance wody z dodatkiem łyżki octu jabłkowego możemy stracić zbędne kilogramy?

Przeczytaj też:

Jak powstaje ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje naturalnie – wytwarzany jest z soczystych jabłek, a konkretnie z soku jabłkowego. Posiada lekko bursztynowy kolor oraz wyraziście kwaśny smak. W wyniku fermentacji jabłek wytrąca się kwas octowy, który posiada unikalne właściwości czyni ocet jabłkowy wartościowym produktem. Podobnie jak ocet ryżowy, ocet balsamiczny czy w produkcji octu winnego podczas procesu fermentacji wtrącany jest kwas octowy, kwas mlekowy i kwas cytrynowy. Zastosowanie kwasu octowego jest bardzo szerokie, przede wszystkim jest naturalnym konserwantem i używa się go w wielu branżach przemysłowych.

ocet jabłkowy właściwościKwas octowy- zastosowanie

Kwas octowy określany też jako etanowy (E260) stosowany jest w wielu branżach przemysłowych. Stosowany w przemyśle spożywczym służy jak naturalny konserwant. Najczęściej znajdziemy go w produktach takich jak: marynowane owoce, warzywa, jajka. Kwas octowy stosuje się też do marynowania mięs. Nadaje potrawom charakterystyczny kwaskowaty posmak. Powstały w procesie fermentacji naturalnie występuje w piwie, kiszonkach i winie.

Ocet jabłkowy spożywczy- skład

W składzie octu jabłkowego znajdują się enzymy, aminokwasy, kwas chlorogenowy. Związki polifenolowe (kwas galusowy, kwas kawowy, kwas kumarowy). Ocet jabłkowy jest źródłem składników mineralnych: sód, wapń, żelazo. W 100 ml octu jabłkowego jest 20 kcal.

Właściwości kwasu octowego

Ocet jabłkowy dzięki zawartym w sobie substancją

  • eta-karoten – to silny przeciwutleniacz, pomaga w neutralizacji wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przekształcenie zdrowych komórek w organizmie w komórki nowotworowe.
  • pektyny – to rozpuszczalny błonnik, pomaga hamować wchłaniane tłuszczu oraz obniża poziom cholesterolu w krwi
  • potas- wpływa na gospodarkę wodno- elektrolitową, odpowiada za regulacje krwi i pobudzanie insuliny.
  • kwas jabłkowy –wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Spożycie octu jabłkowego doskonale wyrównuje poziom pH w organizmie, obniża poziom cholesterolu, można uznać go za naturalny probiotyk. Chroni organizm przed dolegliwościami gastrycznymi.

  • Dostarcza enzymów
  • Zwiększa produkcję glikogenu
  • Reguluje poziom cukru we krwi
  • Jest źródłem antyoksydantów
  • Wspiera trawienie
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Wspomaga leczenie chorób skóry, np. łuszczycy

ocet jabłkowyOcet jabłkowy na odchudzanie

Krąży mit o rzekomym sposobie na utratę kilogramów dzięki stosowaniu napoju na bazie octu. Samo picie octu jabłkowego w godzinach porannych nie spowoduje, że stracimy nadmiar kilogramów.
Wypijanie na czczo mieszanki łyżki octu z ciepłą wodą może być pomocne w regulacji metabolizmu czy zmniejszenia przyswajania cukrów z posiłków. Składniki zawarte w occie przyspieszają rozszczepienie się tłuszczów. Ocet jabłkowy może też powodować większe uczucie sytości. Dzięki tym czynnikom może wspomagać proces odchudzania. Stosują racjonalne żywienie, ograniczając puste kalorie i stosując poranną szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego możemy korzystnie wpłynąć na naszą sylwetkę.

Jak najlepiej stosować ocet jabłkowy? Włączenie octu jabłkowego do swojego jadłospisu powinno być jak najmniej inwazyjne, polecam zacząć od małych ilości
i sprawdzić jak reaguje organizm.

Ile octu jabłkowego można pić dziennie?

Zależne jest to od masy ciała danej osoby, stanu zdrowia i wieku. Jeśli nie występują żadne przeciwwskazania spożywanie octu jabłkowego może odbywać się regularnie 1-2 razy dziennie.
W dawce 1-2 łyżeczki octu jabłkowego.

Na jakie choroby dobry jest ocet jabłkowy?

Jego działanie może być pomocne w dolegliwościach zaburzeń gospodarki węglowodanowej (insulinooporności ) ocet jabłkowy może wpływać na regulację poziomu cukru we krwi oraz uwrażliwiać komórki na insulinę.

Kiedy stosowanie octu jabłkowego jest szkodliwe?

Ocet jabłkowy może być szkodliwy dla osób z dolegliwościami układu pokarmowego, szczególnie choroby refluksowej przełyku, która objawia się zgagą. W takim wypadku ocet jabłkowy wpływa na nasilenie objawów. Dodatkowo zbyt częste i niewłaściwe stosowanie octu jabłkowego może doprowadzać do uszkodzenia szkliwa, powodować niski poziom cukru, odwapnienie kości.

Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy naturalnie mętny czy pasteryzowany? Obecnie ocet jabłkowy jest dostępny w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak zależy Ci na jego dobroczynnych właściwościach oraz jakości produktu warto wybrać taki który został przygotowany w odpowiedni sposób. Ocet jabłkowy powinien powstać z dobrze wyselekcjonowanych owoców oraz przejść etap fermentacji, powinien posiadać delikatny zapach jabłek.

jaki ocet najlepiej wybrać?Najlepszy ocet jabłkowy to taki, który jest lekko mętny o kolorze żółto- brązowym. Wybierając taki ocet jabłkowy mamy pewność, że w proces fermentacji octowej zaszedł poprawnie i nie został poddany pasteryzacji i filtracji. Ocet niefiltrowany jest bardziej wartościowym produktem, ponieważ podczas obróbki termicznej nie został całkowicie pozbawiony substancji o działaniu prozdrowotnym.

Skorzystaj z oferty dietetycznej, poznaj różnorodne, smaczne i zdrowe przepisy, które są dostosowane do Twoich potrzeb!