fbpx Skip to main content

przepis na cynamonowe rollsyPrzepis na cynamonowe rollsy, które są obłędnie pyszne!

Połączenie cynamonu i masła to połączenie idealne. Puszyste ciasto drożdżowe może być świetnym dodatkiem do leniwego niedzielnego śniadania 🙂

Przeczytaj też: Placuszki bananowe fit

Placki twarogowe- przepis bez mąki

Koktajle odchudzające- przepisy

Składniki na cynamonowe rollsy:

  • mąka pszenna 500g (najlepiej typ 550)
  • drożdże instant 8g (paczka)
  • masło 80 g
  • mleko/ napój roślinny 240 ml
  • cukier/ erytrytol 40 g
  • jajko
  • sól
  • ekstrakt waniliowy/ ziarenka wanilii

Przygotowanie ciasta do cynamonowych rollsów:

  • Zaczynamy od wyciągnięcia masła z lodówki, do tego przepisu potrzebujemy go w temperaturze pokojowej. Następnie podgrzewamy mleko, powinno mieć temperaturę nie wyższą niż 40 stopni. (Po włożeniu palca nie powinno być parzące tylko ciepłe).
  • Kolejno przesiewamy mąkę przez sito, żeby ją napowietrzyć.
  • W jednej misce łączymy wszystkie sypkie składniki.
  • Dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli i drożdże instant.
  • W przypadku świeżych drożdży należy zrobić najpierw rozczyn.
  • Do przygotowanych wcześniej suchych składników wbijcie jajko.
  • Zagniatajcie ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego, dolewajcie stopniowo ciepłe mleko i kawałki masła.
  • Z ciasta formujemy kulę, konsystencja ciasta na rollsy powinna być gładka, nie powinno kleić się do rąk.
  • Nie wyrabiajcie zbyt długo, kiedy ciasto jest stabilne i plastyczne włóżcie do większej miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. Przez ten czas powinno podwoić swoją objętość.
  • Kiedy ciasto jest gotowe i urosło, wyjmujemy je na blat obsypany delikatnie mąką i wałkujemy w kształt prostokąta.

cynamonki, przepis na rolssy cynamonowePrzygotowanie nadzienia cynamonowego:

Składniki na nadzienie:

  • cukier/erytrytol 40 g
  • cynamon 20 g
  • masło 2o g

Przygotujcie nadzienie łącząc cukier i cynamon. Rozpuście masło i rozsmarujcie je na całej powierzchni rozwałkowanego wcześniej ciasta. Na koniec posypcie cukrem z cynamonem. Kolejno zwińcie ciasto wzdłuż tworząc roladę. Pokrójcie je na równe kawałki o dowolnej grubości (nie zapomnijcie, że ciasto podczas pieczenia sporo urośnie).

cynamonki, najlepszy przepis na cynamonkiNaczynie, w którym będziecie piekli cynamonowe rollsy wysmarujcie cienką warstwą masła i układajcie w nim obok siebie mini roladki. Następnie odstawcie je do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

(Możecie je też upiec w formie od muffinek). Przygotowane mini roladki posmarujcie z wierzchu żółtkiem z dodatkiem mleka. Wstawce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Upieczone cynamonowe rollsy są gotowe do jedzenia po ostudzeniu (polecam wyjąc z formy, żeby ciasto mogło odparować). Są pyszne same w sobie bez dodatków. Dla zwolenników słodszych smaków polecam zrobić polewę.

cyanmonki, pyszne ciasto cynamonoweSkładniki na polewę:

  • miód 30 g
  • masło 30 g
  • śmietanka( 30%) 40 g
  • sól (szczypta)

Na rozgrzanej patelni podgrzewamy miód do tego stopnia by nabrał złocistego koloru, ale uważajcie, żeby go nie spalić! Następnie dodajemy masło i jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając. Całość powinna wrzeć i na powierzchni polewy pojawią się bąbelki, w tym czasie dodajemy śmietankę. Mieszamy i kiedy składniki ładnie się połączą wyłączamy grzanie. Dodajemy sól i czekamy aż ostygnie. Polewa powinna zgęstnięć. Oblewamy nią upieczone rollsy i gotowe. Smacznego! 🙂

 

 

cynamonki, przepis na rollsy cynamonowe