Przepis na cynamonowe rollsy, które są obłędnie pyszne!
Połączenie cynamonu i masła to połączenie idealne. Puszyste ciasto drożdżowe może być świetnym dodatkiem do leniwego niedzielnego śniadania 🙂
Przeczytaj też: Placuszki bananowe fit
Placki twarogowe- przepis bez mąki
Koktajle odchudzające- przepisy
Składniki na cynamonowe rollsy:
- mąka pszenna 500g (najlepiej typ 550)
- drożdże instant 8g (paczka)
- masło 80 g
- mleko/ napój roślinny 240 ml
- cukier/ erytrytol 40 g
- jajko
- sól
- ekstrakt waniliowy/ ziarenka wanilii
Przygotowanie ciasta do cynamonowych rollsów:
- Zaczynamy od wyciągnięcia masła z lodówki, do tego przepisu potrzebujemy go w temperaturze pokojowej. Następnie podgrzewamy mleko, powinno mieć temperaturę nie wyższą niż 40 stopni. (Po włożeniu palca nie powinno być parzące tylko ciepłe).
- Kolejno przesiewamy mąkę przez sito, żeby ją napowietrzyć.
- W jednej misce łączymy wszystkie sypkie składniki.
- Dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli i drożdże instant.
- W przypadku świeżych drożdży należy zrobić najpierw rozczyn.
- Do przygotowanych wcześniej suchych składników wbijcie jajko.
- Zagniatajcie ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego, dolewajcie stopniowo ciepłe mleko i kawałki masła.
- Z ciasta formujemy kulę, konsystencja ciasta na rollsy powinna być gładka, nie powinno kleić się do rąk.
- Nie wyrabiajcie zbyt długo, kiedy ciasto jest stabilne i plastyczne włóżcie do większej miski, przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. Przez ten czas powinno podwoić swoją objętość.
- Kiedy ciasto jest gotowe i urosło, wyjmujemy je na blat obsypany delikatnie mąką i wałkujemy w kształt prostokąta.
Przygotowanie nadzienia cynamonowego:
Składniki na nadzienie:
- cukier/erytrytol 40 g
- cynamon 20 g
- masło 2o g
Przygotujcie nadzienie łącząc cukier i cynamon. Rozpuście masło i rozsmarujcie je na całej powierzchni rozwałkowanego wcześniej ciasta. Na koniec posypcie cukrem z cynamonem. Kolejno zwińcie ciasto wzdłuż tworząc roladę. Pokrójcie je na równe kawałki o dowolnej grubości (nie zapomnijcie, że ciasto podczas pieczenia sporo urośnie).
Naczynie, w którym będziecie piekli cynamonowe rollsy wysmarujcie cienką warstwą masła i układajcie w nim obok siebie mini roladki. Następnie odstawcie je do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
(Możecie je też upiec w formie od muffinek). Przygotowane mini roladki posmarujcie z wierzchu żółtkiem z dodatkiem mleka. Wstawce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Upieczone cynamonowe rollsy są gotowe do jedzenia po ostudzeniu (polecam wyjąc z formy, żeby ciasto mogło odparować). Są pyszne same w sobie bez dodatków. Dla zwolenników słodszych smaków polecam zrobić polewę.
Składniki na polewę:
- miód 30 g
- masło 30 g
- śmietanka( 30%) 40 g
- sól (szczypta)
Na rozgrzanej patelni podgrzewamy miód do tego stopnia by nabrał złocistego koloru, ale uważajcie, żeby go nie spalić! Następnie dodajemy masło i jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając. Całość powinna wrzeć i na powierzchni polewy pojawią się bąbelki, w tym czasie dodajemy śmietankę. Mieszamy i kiedy składniki ładnie się połączą wyłączamy grzanie. Dodajemy sól i czekamy aż ostygnie. Polewa powinna zgęstnięć. Oblewamy nią upieczone rollsy i gotowe. Smacznego! 🙂