fbpx Skip to main content

Popularność czekolady wzrosła w XIX wieku, kiedy ukazała się pierwszy raz w postaci tabliczki. Jej cierpki smak spowodowany był dużą zawartością kakao. Zazwyczaj spożywana była z dodatkiem ostrych przypraw np. papryczek chili, wtedy jeszcze w formie płynnej. Serwowana był jako wyrafinowany deser jedzony dla przyjemności.

Czy warto jeść gorzką czekoladę?

Kto nie lubi czekolady? Ciężko znaleźć przeciwników tego boskiego deseru. Jedzona z umiarem może wywierać korzystny wpływ na zdrowie, po spożyciu gorzkiej czekolady poprawia się nam nastrój

Gorzka czekolada zawiera w sobie mnóstwo związków polifenolowych, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Właściwości jakie posiada zmniejszają ryzyko np. chorób układu krążenia, obniża ciśnienie krwi zapobiegając zawałowi serca.
czekolada jak jest najlepsza

Priorytetową kwestią jest to jakie zawartości kakao zawiera dana czekolada gorzka. Spożywając duże ilości czekolady nie należy zapominać, że jest to wysoce kaloryczny deser i jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie w zupełności wystarczy. 🙂 Dietetyce zalecają spożywanie dobrej jakościowo czekolady dla tzw. „smaku” z odpowiednią regularnością, gdyż jedna kostka może dostarczać dawkę tłuszczów roślinnych, magnez, żelazo, cynk, mangan.
Gorzka czekolada jest jak najbardziej wartościową przekąską. Warto wspomnieć o dość istotnej kwestii jaką jest niski indeks glikemiczny, czekolada gorzka posiada taki, nie powodując gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi.

Jaką czekoladę wybrać?

Czekolada czekoladzie nie równa. Sięgając po słodki deser w postaci gorzkiej czekolady wybieraj właśnie tę zawierającą minimum 70 % kakao. W zestawieniu z czekolada mlecza gorzka czekolada wypada znacznie lepiej, pomijając już większe zawartości kakao, zawiera więcej wartości odżywczych, cenne minerały i przeciwutleniacze, ponadto ma mniejszą zawartość cukru. Czekolady gorzkie mają w swoim składzie zazwyczaj mniej substancji dodatkowych i ulepszaczy a jak wiadomo im krótszy skład tym lepiej.

Do przygotowania czekolady mlecznej używa się o wiele więcej składników dodatkowych, które nie służą dobrej kondycji zdrowotnej. Mleczne czekolady lub nadziewane w swoim składzie zawierają niskiej jakości substancje takie jak syrop glukozowo-fruktozowy czy tłuszcze utwardzone. Warto wspomnieć też o tym, że mleczna tabliczka czekolady jest też znacznie bardziej kaloryczna od gorzkiej, ponieważ w jej składzie jest więcej białego cukru.

dobra czekolada, jaka wybraćJakie korzyści dla zdrowia przynosi jedzenie gorzkiej czekolady?

Warto włączyć ten produkt na stałe w nasz jadłospis, mimo, że czekolada ma wysoką kaloryczność jedzona z umiarem jest zaliczana do super foodów. Czekolada wspiera pracę mózgu, poprawia czas reakcji, koncentrację oraz pamięć.
Czekolada należy do grupy produktów, którą uwielbia znaczna część ludzi i sięgając po nią ciężko się oprzeć na jednej kostce, zazwyczaj mamy ochotę na więcej. Spowodowane jest to alkaloidem (teobrominą), który wykazuje działanie uzależniające. Zawarta w czekoladzie gorzkiej substancja zwana hormonem szczęścia czyli fenyloetylamina w swoim działaniu przypomina serotoninę, z tego właśnie powodu po zjedzeniu czekolady poprawia się nam nastrój. Wykazuje działanie przeciwdepresyjne, dzięki zawartemu tryptofanowi, który jest niezbędną substancją w produkcji serotoniny. Dodatkowo zawarte w niej przeciwutleniacze mogą zwalczać wolne rodniki, likwidować stany zapalne w organizmie.

Gorzka czekolada w dietetyce sportowej

Jedzenie gorzkiej czekolady z umiarem może poprawić wyniki sportowe. Pod warunkiem, że wybieramy czekolady z wysoką zawartością kakao o dobrej jakości. Dokonując takich wyborów czekolada może na stałe zagościć w diecie sportowca i stanowić naturalny suplement.

Spożywanie 4o g czekolady przez okres dwóch tygodniu może obniżać markery stresowe stresu oksydacyjnego, wywołane wysokim wysiłkiem fizycznym. Zawarte w ciemnej czekoladzie przeciwutleniacze, między innymi epikatechina cechuje się działaniem antyoksydacyjnym. Substancja ta znajduje się również czerwonym winie, herbacie i niektórych owocach i warzywach.
Epikatechina powoduje cierpki smak czekolady, produkty o niższej jakości czyli czekolady mleczne, które wzbogacane są o cukier i składniki dodatkowe znacznie zaniżają właściwości przeciwutleniaczy nawet 0 60 %.

Gorzka czekolada jedzona z umiarem i z odpowiednią regularnością pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny, skraca czas regeneracji, obniża wysokie ciśnienie krwi, poprawia metabolizm wolnych kwasów tłuszczowych po treningu oraz naturalnie zwiększa poziom tlenku azotu co znacznie przekłada się na lepszą wydolność.

Czego nie wiedziałeś o gorzkiej czekoladzie?

  1. Spożycie gorzkiej czekolady jest dozwolone na diecie ketogenicznej.
  2. Substancja fenyloetyloamina wykazuje działanie wspomagające leczenie skutków spożycia dużej ilości alkoholu czyli kaca oraz może działać jako afrodyzjak.
  3. Czy wiesz, że 100 gram gorzkiej czekolady może uzupełnić zapotrzebowanie dzienne organizmu na witaminy, niemalże w 98 % względem manganu, 58% magnezu oraz 67% żelaza.
  4. Nazwa „czekolada” pochodzi z języka azteckiego, opisywała gorzką wodę, był to dawny napój stworzony z ziaren kakao i pity podczas ważnych rytuałów i obrzędów.
  5. Gorzka czekolada zawiera w sobie kofeinę, której działanie pobudza organizm.

Dobrej jakości gorzka czekolada- czyli jaka?

Dobrej jakości gorzka czekolada powinna zawierać gładką i błyszczącą powierzchnię oraz delikatny zapach. W miejscu przełamania powierzchnia powinna być gładka i powinniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask, powinna posiadać subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Najlepsza czekolada to ta o najwyższej zawartości kakao, zawierająca od 32 % do 39% masła kakaowego oraz odpowiednią ilość miazgi kakaowej, czyli nie mniej nić 54 %.

czekolada gorzka, jaka wybrać czekoladęCzekolada gorzka o wysokiej jakości powinna mieć w sobie tłuszcz kakaowy, tylko wtedy faktycznie ma wartości odżywcze i jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Obecnie na rynku jest mnóstwo produktów niskiej jakości. Wybierajcie czekolady, w których składzie jest przede wszystkim miazga kakaowa i sprawdzajcie jej stężenie. Te, które w składzie posiadają tłuszcz palmowy lub masło shea, nie są dobrym wyborem. Nie każdemu przypadnie do gustu typowa czekolada o gorzkawym smaku, producenci wychodzą na przeciw i stwarzają ogromny wybór. Na rynku są produkty z dodatkiem suszonych owoców, soli morskiej, skórki pomarańczowej, chili. Wybór jest ogromny i każdy znajdzie coś dla siebie.

najlepsza czekoladaJak wykorzystać gorzką czekoladę?

Czekolada sama w sobie może stanowić pyszny deser, jednak świetnie się sprawdzi jako przekąska w ciągu dnia kiedy chcemy pozbyć się uczucia senności, dodając nam energii. Można wykorzystać ją dodając do śniadaniowej owsianki, ciast, czy placuszków. Gorzką czekoladę można wykorzystać do stworzenia pysznych ciast np. czekoladowego fondanta.

Przepis na fondant z gorzką czekoladą:

Zabierając się za wypieki cukiernicze z wykorzystaniem gorzkiej czekolady pamiętaj o tym aby używać dobrej jakości gorzkiej czekolady. Powinna być wyrazista w smaku i zawierać odpowiednią ilość prawdziwego kakao.

gorzka czekolada, przepis na deser
Składniki:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • płatki chili

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w wodnej kąpieli, oba składniki muszą się połączyć.
  2. Do żółtek wsypujemy cukier i mieszamy do uzyskania odpowiednio puszystej masy, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz płatki chili, dzięki nim wydobędziemy więcej słodyczy z czekolady i smak jej będzie wyrazisty.
  3. W osobnym naczyniu należy ubić pianę z białek tak aby była sztywna i powoli połączyć ją z resztą składników. Gdy całość jest ze sobą dobrze połączona dodajemy do masy kakaowej przesianą mąkę pszenną, wykonujemy tę czynność bardzo powoli aby nie pozbawiać ciasta puszystości.
  4. Przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonych foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
  5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów i owocami!