Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już na drugi dzień, wychodzą bardzo chrupiące i soczyste. Sposobów na przetwory z ogórków jest wiele, jednak nie ma jak to świeży małosolny. :p
Korzystajcie z niego szczególnie gdy jest sezon!
Co potrzebujemy?
ogórki, koper, czosnek, chrzan, liść laurowy
zalewa: 500ml – 1 łyżka soli
Jak zrobić?
Potrzebujesz garnek, czy słoik , na samym dnie umieść gałązkę kopru, listek laurowy i czosnek. Ogórki zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli.
Wskazówki:
Ogórki małosolne powinny być zjedzone max do 2-7 dni od przygotowania, w innym wypadku zaczną zamieniać się w ogórki kiszone. By uniknąć fermentacji wystarczy przełożyć ogórki do mniejszych słoiczków, zamknąć szczelnie, wstawić do lodówki
Kupuj ogórki krajowe, najlepiej gruntowe. Najlepiej małe, wtedy po przełamaniu nie będą się wyginać a pękać.
Przeczytaj też: