fbpx Skip to main content

Przedstawiam Wam pyszny domowy chleb bezglutenowy wykonany z samej kaszy gryczanej!

chleb bezglutenowy z kaszyChciałabym Wam gorąco polecić ten przepis, dla mnie okazał się niemałym zaskoczeniem. Zupełnie nie  spodziewałam się takiego pysznego efektu! Chleb jest bardzo prosty do wykonania. Jedynie czego potrzebujecie oprócz kaszy to kilka dodatkowych  składników i przede wszystkim sporą dawkę cierpliwości, ponieważ ten bezglutenowy chlebek robi się właściwie sam! 🙂

Jest on doskonałą alternatywą dla osób, które nie chcą ze swojego planu dietetycznego pozbywać się pieczywa a chcą dokonywać lepszych wyborów żywieniowych. Sprawdzi się dla tych, którzy są zwolennikami diety węglowodanowej, i wśród osób z chorobami klinicznymi.

Czas przygotowania chlebka to 15 minut plus 24 h, kiedy kasza będzie się moczyć oraz około 50 minut pieczenia.

 

chleb z kaszy gryczanejPrzepis na bezglutenowy chleb:

Składniki na chleb:

  • kasza gryczana  (NIEPALONA) ! 400 g
  • woda 300 ml
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • siemię lniane mielone 1 łyżka

Przygotowanie chleba:

  1. Zacznij od dokładnego wypłukania kaszy pod bieżącą wodą. 
  2. Następnie wsyp ją do szklanego naczynia (najlepszy wysoki słoik) i zalej letnią, przegotowaną wodą. Woda powinna wystawać około 2 cm ponad poziom kaszy. Przygotowaną mieszankę należy odstawić do napęcznienia na minimum 24 h.
  3. Kiedy kasza spęcznieje zblenduj ją z solą, octem, oliwą i siemieniem lnianym.
  4. Blenduj kaszę krótko i  niedokładnie,  masa nie powinna być całkowicie gładka. 
  5. Masę odstaw na godzinę do ponownego spęcznienia przykrywając czystą ściereczką.
  6. Po tym czasie wlej do natłuszczonej foremki i piecz przez około 45-50 minut w temp. 180 – góra- dół.
  7. Upieczony chleb wyłóż z foremki w celu całkowitego odparowania.

przepis na chlebZ czym jeść chleb gryczany?

Tak przygotowany chleb stanowi dobrą bazę pod kanapki np. z pasta typu ajvar z domowym ogórkiem małosolnym. Doskonale smakuje ze słodkimi dodatkami, np. swojskim dżemem, masłem i miodem. Jest świetnym dodatkiem do zupy- krem, czy klasycznej porannej jajecznicy. Chlebek jest na tyle uniwersalny, że można podawać go na prawdę ze wszystkim. 🙂chleb z kaszy gryczanej niepalonej
chleb gryczany - przepis

Chleb z kaszy gryczanej jest bardzo zdrowy!

Kasza gryczana niepalona ma wiele prozdrowotnych właściwości, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i polecana jest osobom chorym na cukrzycę lub z insulinoopornością. Dzięki regularnemu spożyciu kaszy gryczanej możemy wspomóc układ sercowo – naczyniowy.

W jej składzie znajdują się:

  • magnez
  • wapń i fosfor
  • polifenole i antyoksydanty
  • cynk, miedź
  • potas
  • żelazo
  •  witamina E

Każda z tych substancji ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu i zalecana do codziennego spożycia  w odpowiednich ilościach.

Przeczytaj też: Jak schudnąć z brzucha?- Kompletne wskazówki