fbpx Skip to main content

Odpowiedź na to pytanie jest przekorna-  TAK,  każdy chleb będzie sprawiał, że przytyjemy jeśli będziemy go jeść w nadmiarze ponad nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Przekonanie o chlebie, który tuczy jest jednym z najczęściej powtarzanych dietetycznych mitów. Należy pamiętać, że nawet najzdrowszy produkt może sprawić, że waga skoczy w górę jeśli będziemy spożywać go ponad pewien limit.

chleb na dieciePieczywo to istotny produkt, który powinien się znaleźć w każdym zróżnicowanym i zdrowym planie żywieniowymWęglowodany są niezbędne, iż stanowią pełnowartościowe paliwo do pracy układu nerwowego oraz pracy mózgu. Przeczytaj więcej o znaczeniu węglowodanów w diecie.

chleb w diecie
Tym wpisem chce oddemonizować chleb i zachęcić do wyboru jakościowego pieczywa, które będzie stanowić element Waszych diet.

Eliminacja chleba w diecie- kiedy to zrobić?

Diety eliminacyjne powinny być prowadzone pod nadzorem dietetyka, który po analizie stanu zdrowia daje pewne zalecenia. Samodzielne odrzucanie niektórych produktów w diecie może przynosić niekorzystne skutki. Jeśli głównym powodem do eliminowania chleba jest chęć schudnięcia- zdecydowanie odradzam. Odrzucenie chleba może początkowo ułatwić gubienie kilogramów, jednak nie jest to regułą. Jedząc odpowiednie ilości pieczywa można tak samo dobrze redukować masę ciała. Istotna jest po prostu ilość jak i jakość, która ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie.

Przeczytaj też:

Całkowita eliminacja chleba lub niekótrzych rodzajów jest zalecana w przypadku osób z nietolerancją glutenu,  insulinoopornością (szczególnie nie zaleca się jasnego pieczywa w dużych ilościach).

Jaki chleb jest najbardziej dietetyczny?

Nie ma czegoś takiego jak dietetyczny chleb. Oczywiste jest to, że pieczywo z mąki pszennej jest najmniej polecane, ponieważ powstało z oczyszczonej mąki, które ma mało wartości odżywczych. Zawiera niską podaż błonnika,  znacznie szybciej podnosi cukier we krwi, ma wysoki indeks glikemiczny. Tego rodzaju wypieków nie poleca się w diecie cukrzycowej .

chleb w diecieJeśli szukamy bardziej zdrowszej, odżywczej i „dietetycznej” wersji chleba to warto szukać bochenków, które zawierają w składzie mąkę gryczaną, żytnią, orkiszową, razową i powstały na zakwasie. Bogate są w składniki mineralne oraz niosą wiele korzyści dla organizmu. Taki rodzaj pieczywa zapewnia dłuższe uczucie sytości dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego.

chlebek z masłem

W dobrze zbilansowanej diecie powinniśmy mieć różnorodne produkty. Polecam kierować się metodą 80:20 czyli spożywać większość produktów z dużą gęstością odżywczą, a 20 % diety mogą stanowić produkty mniej odżywcze.  Stosując taki schemat żywienia możemy spożywać dobry jakościowo chleb jak również od czasu do czas pozwolić sobie pieczywo z gorszej półki czyli na przykład chleb tostowy.

Czy powinniśmy całkowicie odrzucić białe pieczywo?

Kierując się metodą 80:20 nie można całkowicie skreślić białego pieczywa. Wszystko zależy od tego jak je skomponujemy w nasze menu. Jeśli mamy dobrze zbilansowaną dietę to kromka białego pieczywa z dobą pastą warzywną i np. awokado jest jak najbardziej odżywczym posiłkiem. Jasne pieczywo jest też dobrą alternatywą dla osób cierpiących na problemu trawienne, które nie mogą w swojej diecie spożywać zbyt dużych ilości błonnika.

 

Chleb pieczony na zakwasie czy z dodatkiem drożdży?

Pieczywo na zakwasie

Jest cięższe i bardziej zbite. Taki chleb wyjątkowo korzystnie będzie wpływać na stan naszych jelit. Chleb na zakwasie, dzięki zmniejszonej zawartości związków z grupy FODMAP, zazwyczaj jest dobrze tolerowany przez osoby z Zespołem Jelita Drażliwego (IBS).

chleb na zakwasiePieczywo drożdżowe

Pieczywo wypiekane na drożdżach jest na ogół polecane w diecie lekkostrawnej, jest delikatne dla przewodu pokarmowego. Zaleca się je w diecie u  osób zmagających się z chorobą wrzodową (pod warunkiem, że nie jest dopiero co wyjęte z piekarnika).

Dodatkowo drożdże mają wiele właściwości prozdrowotnych. Między innymi są źródłem witamin z grupy B. Organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz  usprawniania odporności i procesów metabolicznych.

Które pieczywo jest dla mnie najzdrowsze?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wybór pieczywa zależny jest od wielu czynników, między innymi od naszego stanu zdrowia. Warto jeść produkty, które służą naszemu organizmu, dodają nam energii, nie powodują senności oraz takie po których nie czujemy się ciężko.

Skorzystaj z konsultacji dietetycznych i  umów się na wizytę !

dietetyk online

Pieczywo z dużych marketów- czy warto?

W ostatnich latach przemysł pieczywa znacznie uległ zmianie, na sklepowych półkach zamiast naturalnych wyrobów królują tańsze zamienniki, przepełnione konserwantami, które obok pieczywa nawet nie leżały. Ten rodzaj pieczywa można znaleźć w dużych marketach. Zawierają E920 czyli L-cysteinę, dodaje się ją do mąki chlebowej aby ciasto było rozciągliwe i miękkie czy ropionian wapnia (E-282) (używany przeciw pleśniom), sorbinian potasu ( jego zadaniem jest konserwacja) (E-202). Składniki te mogą powodować reakcje alergiczne.

Takie wyroby zazwyczaj są przechowywane przez długi czas w zamrażarkach i na potrzeby klientów wypiekane dając złudne poczucie ciepłego, chrupiącego pieczywka prosto z pieca.
Klientów przyciągają hasła „wypiekane prosto na miejscu”, dodatkowo w sklepie rozchodzi się zapach „świeżo upieczonego” pieczywa zachęcając i kusząc do zakupu. Większość klientów ulega i kupuje ten gorszy sort pieczywa w zamian nie dostając żadnej konkretnej informacji np. skąd pochodzi mrożone ciasto, jakie ilości mąki zostały zużyte, nazwy ulepszaczy smaku oraz najważniejsze – BRAK DATY ZAMROŻENIA. Uwierzcie, że może być bardzo długa.

Jak wybierać dobre pieczywo?

Przy wyborze pieczywa warto kierować się prostą zasadą-  wybierać takie pieczywo, które ma załączoną etykietę ze składem i możliwie jak najkrótszą! Warto szukać pieczywa u lokalnych producentów, w małych piekarniach, na targach czy w sklepach, które nie są nastawione na masową sprzedaż.

skład chlebaNa co zwrócić uwagę przy wyborze pieczywa?

  1. Kolor – jeśli wybór padła na pieczywo pszenne, skórka powinna być jasna i złocista. Im jaśniejszy i bledszy kolor tym gorzej, wtedy możemy mieć pewność, że do wyprodukowania pieczywa zostało użyte wiele polepszaczy. W kwestii pieczywa razowego trzeba być wyjątkowo uważnym, gdyż wielu producentów dodaje do chleba karmel lub słód jęczmienny w celu zabarwienia chleba pszennego, by wyglądał jak razowy. Odpowiedni kolor to szaro- brązowy, kolor czekoladowy będzie oznaczał dodatek substancji koloryzujących.
  2. Waga- tutaj sprawa jest oczywista im lżejsze pieczywo tym bardziej jest „nadmuchane”. Waga pieczywa to dowód dobrej jakości produktu.
  3. Miękisz i sprężystość- wnętrze pieczywa powinno zawierać niewielkie pory. Dobre pieczywo po zgnieceniu odbija i wraca do pierwotnej formy.
  4. Data przydatności– im dłuższa data przydatności spożycia tym gorzej, dobry chleb powinien być spożyty w przeciągu kilku dni.
  5. Zakwas- jeśli chleb pował na prawdziwym zakwasie, możemy mieć pewność, że mamy dobry jakościowo produkt. Takie pieczywo jest nieco cięższe, zdecydowanie twardsze i ma gliniasta konsystencje. Dodatkowo posiada lekko kwaskowaty zapach.

dobre pieczywoWAŻNE:

  • nie zawsze ciemny chleb jest pełnoziarnisty
  • pszenica czy żyto? -WYBIERAJ ŻYTO!
  • szukaj ciężkich bochenków
  • nie oszczędzaj na pieczywie – dobry chleb musi kosztować
  • przechowuj chleb bez folii, najlepiej w chlebaku lub lnianym worku
  • dobry chleb nigdy nie pleśnieje a wysycha