fbpx Skip to main content

Stosujesz dietę, nie boisz się aktywności fizycznej mimo to zauważasz wzrost masy ciała? Do tego ciągłe zmiany nastroju, spadki energii w ciągu dnia, nagła senność i to nieustające uczucie zimna.
Te objawy prawdopodobnie świadczą o występowaniu hashimoto i są typowe dla niedoczynności tarczycy. Tą chorobą objęta jest duża część społeczeństwa. Na szczęście dobrze zbilansowana dieta w chorobie hashimoto może minimalizować jej objawy i wspierać leczenie hashimoto.

dieta w hashimotoJeśli zauważasz u siebie objawy wskazujące na istnienie choroby hashimoto, zmagasz się z trudnościami w utracie wagi powinieneś w pierwszej kolejności skorzystać z pomocy dietetyka , który zleci wykonanie odpowiednich badań w celu potwierdzenia choroby, a następnie ustali odpowiednią dieta w chorobie hashimoto. Sprawdź moją ofertę i umów się na konsultacje .

Dieta a choroba hashimoto

Choroba hashimoto czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Niedoczynność tarczycy występuje aż u ponad 90% pacjentów z chorobą Hashimoto. Organizm zaczyna wolniej funkcjonować, by przywrócić jego prawidłowe funkcje wymagana jest dieta zawierająca składniki odżywcze, które będą pomocne dla syntezy hormonów tarczycy.
Zanim podejmiesz samodzielne kroki w kierunku stosowania diet warto rozpocząć cały proces leczenia od wykonania badań. Jest to istotna kwestia, gdyż zdarza się, że równolegle z chorobą hashimoto mogą występować inne objawy strony przewodu pokarmowego wynikające z nietolerancji laktozy lub celiakia. Z tego właśnie powodu wymagana jest konkretna diagnostyka, która umożliwi wprowadzenie planu dietetycznego . Dobrze dobrana dieta w chorobie hashimoto może poprawić metabolizm hormonów oraz mniej stymulować układ odpornościowy, dzięki czemu wygaśnie proces autoimunologiczny..

Produkty zalecane w chorobie hashimoto

Białko- znajdziesz je w chudym mięsie, jajach, produktach pochodzenia roślinnego np. ciecierzyca. Dieta bogata w białko może przyspieszać metabolizm oraz powstrzymać wypadanie włosów, które często jest jednym z objawów hashimoto.

Tłuszcze- zadbaj o wielonienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiednia podaż tłuszczu zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega 3(najwięcej znajdziesz go w orzechach brazylijskich) , pełnią istotną funkcje w stymulowaniu tarczycy oraz niwelują stany zapalne w organizmie. Spożywaj olej kokosowy, olej rzepakowy, nasiona słonecznika, siemię lniane, orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie.

Węglowodany– powinny stanowić około 45 % diety, wybieraj produkty pełnoziarniste produkty zbożowe np. kasza gryczana, kasza jaglana, makarony pełnoziarniste. Spożywaj owoce i warzywa bogate w błonnik pokarmowy np. papryka, seler naciowy.

dieta w hashimotoEliminacja produktów w chorobie hashimoto

Pamiętaj, że u osoby chorej dieta przy hashimoto powinna być pod stałym nadzorem dietetyka, wszelkie decyzje o przejściu na dietę bezglutenową czy podejmowane samodzielnie decyzje mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia. Diety w hashimoto zazwyczaj wymagają ograniczenia lub całkowitej eliminacji niektórych składników.

eliminacji glutenu- jako, że chorobie hashimoto często współtowarzyszy nietolerancja glutenu, korzystne będzie zminimalizowanie lub całkowite ograniczenie jego spożycia. Złagodzi to stany zapalne w organizmie. Dieta bezglutenowa odrzuca: płatki śniadaniowe, produkty o wysokim stopniu przetworzenia (słodycze, gotowe potrawy, fastofood)

odrzucenia laktozy- nietolerancji laktozy mogą towarzyszyć objawy takie jak ból brzucha. Należy odrzucić z diety produkty zawierające nabiał czyli produkty mleczne, twarogi itp. Można zastąpić je produktami roślinnymi z wyłączeniem napojów sojowych

Warto też ograniczyć:

  • soję i warzywa kapustne– odrzuć kiszoną kapustą, brokuły czy tofu, mogą nasilać chorobę hashimoto z powodu obecności substancji, która zaburza wchłanianie jodu do tarczycy. Skutkuje to upośledzeniem jej działania
  • słodycze- głównie chodzi tu o wysokość indeksu glikemicznego jaki posiadają. Produkty o wysokim stopniu przetworzenia zaburzają poziom cukru we krwi prowadząc do gwałtownych wyrzutów insuliny.

dietetyk klinicznyNie eksperymentuj ze zdrowiem, nie stosuj diet eliminacyjnych i ubogich w składniki odżywcze. Nie każdy system żywieniowy będzie zdrowy oraz bezpieczny dla organizmu zwłaszcza dla osoby chorej na niedoczynność tarczycy. Stosowanie diety bezglutenowej bez konkretnego powodu może nie być korzystne w skutkach. Skorzystaj z konsultacji, na których dietetyk kliniczny ustali jadłospis i będzie kontrolował przebieg choroby.

Podczas stosowanie diety w hashimoto warto rozważyć suplementację

suple w diecie hashimotoWarto włączyć witaminę d, jod, żelazo, selen i cynk niedobory ich mogą zaburzać czynność tarczycy, dlatego u osób z chorobami tarczycy, oprócz leczenia farmakologicznego należy włączyć zmianę nawyków żywieniowych i suplementację.

U pacjentów cierpiących na chorobę Hashimoto zauważa się również:

  • niedobory białka,
  • braki witamin (A, C, B6, B5, B1)
  • niedobory minerałów (fosfor, magnez, potas, sód, chrom)
  • duże niedobory witaminy D

niedobory w hashimoto

choroba hashimotoDieta z chorobą hashimoto- przykładowy jadłospis

Śniadanie: Pancakes

II śniadanie: Ciasto bananowe bez cukru

Obiad: Zupa krem z batatów z grzankami z bezglutenowego chleba gryczanego

Kolacja: sałatka ze świeżymi ziołami

sałatka w diecie hashimotoSkładniki:

  • Kasza bulgur 200 g
  • Natka pietruszki
  • Koper
  • Kolendra
  • Szczypior
  • Mięta
  • Czerwona cebula
  • Pomidorki koktajlowe
  • Oliwki kalamata
  • Feta
  • Pistacje garść
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok i z cytryny 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól, pieprz, cynamon, ziele angielskie (mielone)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Sok z cytryny połącz z oliwą przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Pokrój wszystkie składniki na mniejsze kawałki.
  4. Zioła posiekaj na drobno.
  5. Ostudzoną kaszę połącz z pozostałymi składnikami.

Staraj się spożywać od 3-5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Dieta w chorobie Hashimoto to dieta zgodna z założeniami prawidłowego odżywiania się, powinna być różnorodna opierająca się na pełnowartościowych produktach.

Przeczytaj też:

  1. Dieta wątrobowa- zasady diety wątrobowej, jadłospis
  2. Dieta cukrzycowa- podstawy dla diabetyków
  3. Dieta węglowodanowa – podstawy i zalecenia
  4. Dieta lekkostrawna- zasady i wytyczne